Waar zit resistent zetmeel in?

In dit artikel vind je een lijst met resistent zetmeel in etenswaren. Resistent zetmeel is een uniek soort vezel met indrukwekkende gezondheidsvoordelen! Slechts een paar voedingsmiddelen bevatten echter grote hoeveelheden resistent zetmeel. Resistente zetmeel in voedingsmiddelen worden vaak tijdens het koken vernietigd. Hoe kan je dan toch het beste resistent zetmeel eten? En waar zit resistent zetmeel in? Lees snel meer!

Wat is resistent zetmeel en waarom is het goed voor je?

De meeste koolhydraten die je nuttigt, zoals die in granen, pasta en aardappelen, zijn zetmeel. Resistent zetmeel werkt op dezelfde manier als oplosbare, fermenteerbare vezels, waardoor de goede bacteriën in je darm worden gevoed en de productie van vetzuren met een korte keten zoals butyraat wordt verhoogd. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen bij gewichtsverlies en de gezondheid van het hart verbetert. Hiernaast is resistent zetmeel goed voor de bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid en verbetert het de spijsvertering.

Resistent zetmeel lijst

Interessant is dat de manier waarop je zetmeel bevattend voedsel bereidt, invloed heeft op hun zetmeelgehalte, omdat koken of verwarmen de meest resistente zetmelen vernietigt. Je kan het resistente zetmeelgehalte van sommige voedingsmiddelen echter “bevorderen” door ze na het koken te laten afkoelen. Hoewel er geen formele aanbeveling is voor de inname van resistent zetmeel, gebruikten veel van de onderzoeken die gezondheidsvoordelen vertoonden 15-30 gram per dag. Hieronder staan ​​9 voedingsmiddelen in een lijst die veel resistent zetmeel bevatten:

1. Haver

Resistent zetmeel zit in: Haver. Haver is een van de gemakkelijkste manieren om resistent zetmeel aan je dieet toe te voegen. 100 gram gekookte havermoutvlokken kunnen ongeveer 3,6 gram resistent zetmeel bevatten. Haver bevat ook veel antioxidanten en is volkoren. Door je gekookte haver enkele uren of ’s nachts te laten afkoelen, kan het resistente zetmeel nog verder worden verhoogd.

2. Rijst

Resistent zetmeel zit in Rijst. Rijst is een andere goedkope en handige manier om resistent zetmeel aan je dieet toe te voegen. Een populaire bereidingsmethode is het bereiden van grote hoeveelheden voor de hele week. Door dit te doen, bespaar je niet alleen tijd, maar verhoog je ook het resistente zetmeelgehalte wanneer je de rijst laat afkoelen. Bruine rijst kan de voorkeur hebben boven witte rijst vanwege het hogere vezelgehalte. Bruine rijst biedt ook meer micronutriënten, waaronder mangaan en magnesium.

3. Andere granen

Verschillende gezonde granen bieden grote hoeveelheden resistent zetmeel. Hoewel granen vaak ten onrechte als ongezond worden beschouwd, kunnen natuurlijke volle granen een verstandige aanvulling op je dieet zijn. Ze zijn niet alleen een geweldige bron van vezels, ze bevatten ook belangrijke mineralen en vitamines.

4. Peulvruchten

Bonen en peulvruchten bieden grote hoeveelheden vezels en resistent zetmeel. Beide moeten worden doorweekt en volledig worden verwarmd om lectinen en anti-voedingsstoffen te verwijderen. Afhankelijk van het type peulvrucht bevatten ze ongeveer 1-4 gram resistent zetmeel per 3,5 gram (100 gram) nadat ze gekookt zijn.

5. Rauw aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel is wit poeder dat lijkt op gewoon meel. Het is een van de meest geconcentreerde bronnen van resistent zetmeel, met ongeveer 72% van de zetmelen die resistent zijn. Om deze reden heb je slechts 1-2 eetlepels per dag nodig. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel of toegevoegd aan smoothies, haver of yoghurt. Het is belangrijk om het aardappelzetmeel niet te verhitten. Veel mensen gebruiken onbewerkt aardappelzetmeel als supplement om het resistente zetmeelgehalte van hun dieet te verhogen!

6. Gekookte en gekoelde aardappelen

Als ze op de juiste manier worden bereid en worden afgekoeld, zijn aardappelen een goede bron van resistent zetmeel. Het is het beste om ze in grote hoeveelheden te koken en ze minstens een paar uur te laten afkoelen. Wanneer ze volledig zijn afgekoeld, bevatten gekookte aardappelen aanzienlijke hoeveelheden resistent zetmeel. Naast een goede bron van koolhydraten en resistent zetmeel, bevatten aardappelen voedingsstoffen zoals kalium en vitamine C. Vergeet niet om de aardappelen niet te verwarmen. In plaats daarvan, eet ze koud als onderdeel van zelfgemaakte gezonde aardappelsalade of andere soortgelijke maaltijden.

7. Groene bananen

Groene bananen zijn een andere uitstekende bron van resistent zetmeel en vezels. Bovendien zijn zowel groene als gele bananen een gezonde vorm van koolhydraten en bieden ze andere voedingsstoffen zoals vitamine B6 en vitamine C. Terwijl bananen rijpen, transformeert het resistent zetmeel in eenvoudige suikers zoals fructose, glucose en sucrose. Daarom is het dus belangrijk om groene bananen te kopen en deze binnen een paar dagen opeten als je je resistente zetmeel inname wilt verhogen.

8. Hi-maisbloem

Hi-maïsbloem wordt vaak Hi-maïsvezel of Hi-maïsbestendig zetmeel genoemd. Net als aardappelzetmeel is Hi-maïsbloem een ​​zeer gecondenseerde vorm van resistent zetmeel en kan het gemakkelijk worden toegevoegd aan yoghurt of havermout. Tot 50% daarvan is vezels, waarvan het meeste resistent zetmeel is.

9. Andere gekookte en gekoelde zetmeelrijke koolhydraten

Het koken en koelen van andere zetmelen verhoogt hun resistente zetmeelgehalte. Zoals met het voedsel die hierboven zijn besproken, is het het beste om ze te verwarmen en ze vervolgens een nacht te laten afkoelen. Dit kan worden toegepast op de meeste voedingsmiddelen die in dit artikel worden besproken, zoals rijst.

Een tijdbesparende techniek is om in het weekend een grote partij pasta, rijst of aardappelen te bereiden, deze vervolgens af te koelen en op te eten met groenten!

Bekijk ook eens onze recepten met resistent zetmeel!

 

Bron: Healthline