Gezonde voeding is een abstract begrip. Want wat is gezonde voeding? Iedereen heeft er een mening over en dat kan best verwarrend zijn. Wij helpen drie populaire fabels over gezonde voeding de wereld uit!

Fabels over gezonde voeding 1: Smoothies zijn gezond

Smoothies zien er heerlijk kleurrijk en gezond uit. Het is immers van fruit gemaakt, dus het moet wel gezond zijn. Toch? Niet helemaal waar. De vezels in het fruit worden namelijk ‘kapot gemaakt’ in de blender. De smoothie bestaat hierdoor voornamelijk uit de natuurlijke fruitsuikers. Dit zijn snelle suikers. De snelle suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel gaat stijgen. Natuurlijk krijg je wel vitamines en mineralen binnen, maar ook een overdosis snelle energie!

Wij raden je aan om te kiezen voor vast fruit. De vezels uit vast fruit zijn goed voor je lichaam!

Fabels over gezonde voeding

Fabels over gezonde voeding 2: Zoete aardappel is gezonder dan de gewone aardappel

Zoete aardappel is momenteel erg populair. Zoete aardappel uit de oven, zoete aardappel friet… Alles is mogelijk. En het is ook gezonder dan de gewone aardappel. Toch? Want er zit meer calcium, vezels, vitaminen en magnesium in. De verschillen zijn echter niet zo groot. In de zoete aardappel zitten zelfs meer koolhydraten en calorieën. De een is dus niet gezonder dan de ander. Beide soorten aardappel passen binnen een bewust eetpatroon!

Fabels over gezond eten

Fabels over gezonde voeding 3: Bruin brood is altijd gezonder dan wit brood

Bruin brood lijkt veel gezonder dan wit brood. “Er zitten veel meer vezels in!” Is een antwoord dat snel wordt geroepen. Jammer genoeg zegt de kleur van het brood niet altijd iets over hoe gezond het brood daadwerkelijk is. De donkere kleur van het brood ontstaat vaak door toevoegingen van geroosterde mout of gebrande suiker. Je hoort het goed: suiker!

Een gezonder alternatief is teff brood. De kleur van dit brood is afkomstig van het teff graan en niet van toevoegingen. Daarnaast bevat teff brood veel resistent zetmeel, wat goed is voor de gezondheid! Meer weten over resistent zetmeel? Lees dan ons artikel: Wat is resistent zetmeel? of lees ons artikel ‘Brood in een gezond leefpatroon‘.

Benieuwd naar meer fabels & feiten? De consumentenbond heeft er ook een artikel over gemaakt.

Fabel gezonde voeding