Weet jij hoeveel frisdrank je op een dag drinkt? En weet je ook hoeveel suiker daar in zit? Veel mensen zijn zich weinig bewust van de hoeveelheid frisdrank en de hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen op een dag.

Hoeveel suiker krijg je binnen wanneer je frisdrank drinkt?

Om het even simpel te maken krijg je 8 suikerklontjes binnen wanneer je 1 blikje cola drinkt. Dat vertaalt zich in 10,6 gram suiker per 100 milliliter. Andere bekende frisdranken zijn vaak zelfs zoeter! Zo zit er in 7Up 11 gram suiker per 100 milliliter. Dat is best een hoop suiker die je in één keer binnenkrijgt. De meeste glazen bevatten zo’n 200-250 ml en een blikje frisdrank bevat 330 ml.

De gezondheidsraad adviseert een maximum van 50 gram suiker per dag, maar er wordt ook gesuggereerd dat een maximum van 25 gram beter is.

Frisdrank drinken: een slechte gewoonte?

Frisdrank drinken gaat gemakkelijk. Veel huishoudens hebben wel frisdrank in huis en een glas is gemakkelijk gevuld. Frisdrank gebruik sluipt er vaak onbewust in en voor je het weet is er weer een fles leeg! Gemiddeld drinkt een Nederlander zo’n 99 liter frisdrank per jaar. Dat is een enorme berg suiker die we drinken! En dan te bedenken dat er in de rest van ons voedingspatroon ook al best veel suiker zit.

Waarom zou je stoppen met frisdrank drinken?

  • Suiker is één van de boosdoeners als het aankomt op overgewicht. Door frisdrank te schrappen kan je al makkelijk afvallen!
  • Te veel suiker kan leiden tot diabetes type II. Door geen frisdrank meer te drinken krijg je veel minder suiker binnen en kun je dat dus voorkomen.
  • Je voelt je fitter en helderder. Je hersenen kunnen beter functioneren zonder overdosis suiker, zoals je in het verband tussen voeding en dementie kunt lezen.

30 dagen geen frisdrank challenge

Het verschil is snel merkbaar als je stopt met het drinken van frisdrank. Maar om een goed beeld te krijgen is het handig om een langere periode te stoppen met frisdrank drinken. 30 dagen is een mooie periode om goed te zien wat het je kan opleveren om geen frisdrank te drinken. Misschien vraag je je nu af wat je dan wel kan drinken. Er zijn verschillende opties die je kunt kiezen, hoewel het wel even wennen is. Zo kun je water, thee of koffie (zonder suiker) drinken. Water kan je een smaakje geven door er bijvoorbeeld fruit, komkommer, gember of munt in te doen.

Heb jij al eens geprobeerd geen frisdrank meer te drinken? Of wil je het gaan proberen? Laat het ons weten in de reacties!