Teff recept

Teff is een graan dat ons de mogelijkheid geeft om gezonder te eten zonder al te veel aan onze dagelijkse eetgewoonten aan te passen. Door de grote hoeveelheid resistent zetmeel die in dit graan zit is het makkelijk om dagelijks aan de juiste hoeveelheid van deze unieke voedingsvezel te komen (zie ook Ons chronisch tekort aan resistent zetmeel). Eet een keer teff brood of voeg teff toe aan de yoghurt bij het ontbijt. Deze keer geven we een traditioneel teff recept, voor de nodige variatie.

Injera maken? Injera is een typisch Ethiopisch brood, dat gemaakt wordt volgens een traditioneel teff recept. Dit brood is een belangrijk onderdeel van het dieet in Ethiopië, waar teff graan oorspronkelijk vandaan komt (lees hier meer over in ons artikel over teff graan). Daarom wilden we graag dit injera recept delen (origineel recept op mijnreceptenboek.nl).

Hoe wordt injera gemaakt?

Voor dit injera recept heb je nodig:

  • 180 gram teffmeel
  • 500 ml water
  • Eventueel wat zout
  • Olie om in te bakken

Om injera te maken is wel enige voorbereiding vereist. Het heeft enkele dagen nodig om te gaan gisten. Dit is vergelijkbaar met het proces van zuurdesem. Zorg dus dat je op tijd begint!

Meng in een kom of schaal het teffmeel met het water. Doe een vochtige theedoek over de kom en laat dit ongeveer 3 dagen staan. Kijk af en toe of het mengsel nog goed is en of het al aan het fermenteren is. Dit kun je zien aan de bellen die ontstaan. Het mengsel wordt in deze tijd lichtzurig (net als bij zuurdesem).

Neem nu een grote koekenpan. Wanneer je wat zout wilt toevoegen aan het mengsel doe je dat nu. Volgens traditioneel teff recept wordt injera langzaam gebakken. Let er dus op dat je op matige warmte bakt. De injera wordt aan één kant gebakken tot de bovenkant droog is. Het eindresultaat lijkt een beetje op een pannenkoek, alleen smaakt injera echt anders.

Injera recept

Injera wordt vaak met een soort stoofschotel of salade gegeten. In Ethiopië wordt de injera gebruikt om dit eten op te leggen en gebruiken ze een andere injera om mee te eten. Deze manier van eten is vergelijkbaar met het eten van roti: er wordt steeds een stukje afgescheurd waarmee het eten gepakt wordt.

Dit traditionele teff recept is dus zeer geschikt voor bij een avondmaal, maar ook bij de lunch. Zo kun je een gewone salade met injera maken, zodat de maaltijd lekker vult. Met dit Ethiopische brood kun je pasta uit je salade laten, zonder dat je weer veel te snel honger krijgt. Bovendien kun je met injera een typisch Hollandse stoofpot ook eens op een andere manier eten.

Hebben jullie dit injera recept uitgeprobeerd? Laat weten wat je er van vond en deel je ervaring in de reacties!

Op Bewust Leven zijn nog veel meer recepten met teff te vinden! Probeer bijvoorbeeld deze ontbijtmuffins met teff. Lekker & gezond!