Iedereen kent de gekookte pasta als avondmaaltijd. Een lekker gerecht, bomvol met snelle koolhydraten, vaak geserveerd met saus. Voor wie op dieet is, is pasta een gerecht om te vermijden. Of niet? Er zit namelijk een speciale koolhydraat, resistent zetmeel, in pasta. Deze koolhydraat gedraagt zich meer als een vezel, doordat resistent zetmeel niet door ons lichaam kan worden afgebroken. En door pasta op een andere manier te bereiden is het mogelijk meer van deze vezel in je gerecht te krijgen. Gezonde pasta dus.

Resistent zetmeel in pasta

Tijdens het koken wordt veel van het resistente zetmeel afgebroken tot snelle koolhydraten. Echter is gebleken dat wanneer we gekookte pasta laten afkoelen een gedeelte van deze snelle koolhydraten weer omgezet wordt in resistent zetmeel. Dit proces wordt retrograderen genoemd. Door dit proces vermindert de hoeveelheid snelle koolhydraten en de hoeveelheid calorieën in de pasta. Bovendien wordt het meteen ook weer rijker aan resistent zetmeel. Zo wordt pasta al een stuk gezonder om te eten!

Gezonde pasta opnieuw opwarmen?

Er is bovendien ook gebleken dat het opnieuw opwarmen van afgekoelde pasta het resistente zetmeel niet afbreekt. Het tegendeel is zelfs waar! Door het opnieuw opwarmen van de pasta wordt er zelfs nog meer resistent zetmeel gevormd. Hierdoor bestaat een nog kleiner deel van de maaltijd uit snelle koolhydraten. En dat is dan weer goed voor de lijn!

Pasta is dus gezonder om als kliekje te eten dan in de originele maaltijd. Wie had dat gedacht? Zelfs wanneer we willen afvallen kunnen we dus een keer (natuurlijk niet elke dag) heerlijk genieten van opgewarmde pasta, of natuurlijk van een pastasalade!

Noot van de redactie: Wanneer je echt gezonde pasta wil eten kies je voor teff pasta. Dat is omdat teff graan een grotere hoeveelheid resistent zetmeel bevat dan gewoon graan.

Bron: BBC news