Wat is Teff?

Wij zijn niet verbaasd als je nog nooit gehoord hebt van dit graan dat teff graan wordt genoemd, vooral als je nog nooit zuidelijk Afrika hebt bezocht of van de Ethiopische keuken hebt genoten. Dit eiwitrijke hoofdvoedsel heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, omdat het een hoog gehalte aan voedingsstoffen, een snelle bereidingstijd en veelzijdige toepassingen heeft. Het is verbazingwekkend hoeveel voedingsstoffen er in zo’n kleine korrel zit, maar de mineralen, vitaminen, vezels en organische stoffen in teff graan maken het voor al miljoenen mensen tot een ideale voedingsbron. Het meest gangbare gebruik van teff is het maken van meel en brood, maar het kan in principe op dezelfde manier worden gebruikt als elke andere graankorrel. In de Ethiopische keuken is injera-brood (gemaakt van teff) populair, en omdat de Ethiopische keuken zich over de hele wereld verspreid heeft, zo ook de kennis en interesse in teff heeft meegenomen. Maar waarom is het zo belangrijk? Welke geheime voedingsstoffen heeft het? En wat zijn de voordelen van teff graan? Probeer eens onze gezonde teff recepten.

11 Voordelen van Teff graan

Laten we in het artikel de voordelen van teff  graan op de gezondheid nader beschouwen.

Bevordert de groei

Met acht verschillende aminozuren, waaronder een licht zeldzame die lysine wordt genoemd, kan teff ondersteuning bieden voor groei en ontwikkeling. Ons lichaam heeft eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken, oude cellen te herstellen en voor de algemene ontwikkeling gedurende ons leven. Hoewel dierlijke eiwitten nuttig kunnen zijn, kunnen onze lichamen gemakkelijker plantaardige eiwitten afbreken in hun samenstellende aminozuren.

Uitkomst voor coeliakie patiënten

Omdat het aantal mensen met coeliakie blijft stijgen, is het belangrijk om alternatieve opties voor gluten bevattend voedsel te hebben. Coeliakie (glutenintolerantie) kan zeer pijnlijk en gevaarlijk zijn voor mensen die eraan lijden. Daarom bieden glutenvrije opties zoals teff graan gezonde en heerlijke opties voor mensen die gluten vermijden.

Gezonde botten

Teff bevat een breed scala aan mineralen en voedingsstoffen, maar qua calcium is het echt indrukwekkend. Calcium is een essentieel mineraal voor de groei en ontwikkeling van botten en draagt ​​bij aan de botdichtheid van het botweefsel naarmate we ouder worden. Als je vatbaar bent voor osteoporose (botontkalking) of als je een tekort hebt aan calcium in je dieet, dan kan het toevoegen van teff je botten helpen beschermen naarmate je ouder wordt.

Sterker immuunsysteem

Hoewel de meeste granen rijk zijn aan mineralen zijn, bevatten ze ook essentiële vitamines, met name vitamine C. Zoals je waarschijnlijk weet, is vitamine C een cruciaal onderdeel van ons immuunsysteem, omdat het de productie stimuleert en de activiteit van witte bloedcellen. Vitamine C is echter ook een belangrijk onderdeel van collageen, wat nodig is voor de aanmaak van nieuwe cellen, bloedvaten, organen en spierweefsel. Samen met het hoge eiwitgehalte van teff graan, kan de vitamine C die in dit voedsel wordt aangetroffen een aanzienlijke invloed hebben op je algehele gezondheid.

Verhoogde circulatie

Over mineralen gesproken, het meest ongewone hoge minerale gehalte komt in de vorm van ijzer. In feite wordt teff over het algemeen aanbevolen voor patiënten die lijden aan bloedarmoede. IJzer is een sleutelelement in onze rode bloedcellen en wanneer er sprake is van ijzertekort in het lichaam, zwakte, duizeligheid, cognitieve stoornissen, spierkrampen en hoofdpijn kan vaak volgen (dit zijn symptomen van bloedarmoede).  Als je je bloedcirculatie wilt stimuleren en de zuurstoftoevoer naar belangrijke orgaansystemen en delen van je lichaam wilt verhogen, voeg dan snel wat teff graan of injera brood toe aan je dieet!

Diabetescontrole

Een van de voordelen van teff graan is het vermogen om diabetici te helpen hun toestand te beheersen. Door te helpen de afgifte van insuline in de bloedbaan te vertragen, kan teff diabetici helpen de gevaarlijke pieken en plunges te voorkomen die kunnen optreden als je niet voorzichtig bent. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het vezelgehalte van teff graan, maar er zijn ook meer complexe chemische routes die dit in verband brengt, alhoewel het onderzoek zich nog in de relatief vroege stadia bevindt.

Verlicht menstruatieproblemen

Teff graan staat al generaties bekend als een ontstekingsremmend en menstrueel verzachtend middel, dus als u de weleens lijdt aan zware menstruatie, ernstige krampen of andere fysieke bijwerkingen tijdens deze periode, kan het toevoegen van teff aan je dieet helpen om de ernst te verminderen.

Verhoogt de gezondheid van de spijsvertering

Teff graan wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel om het spijsverteringsproces te versnellen. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan voedingsvezels in de korrel, die ontlasting kan ophopen, peristaltische beweging kan stimuleren en de regelmaat en kwaliteit van je stoelgang kan verhogen. Voedingsvezels zijn ook in staat om het cholesterolgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen.

Ondersteunt energieproductie

Een ander mineraal in hoge concentraties in teff is koper, dat een belangrijke rol speelt in ons hele lichaam, inclusief bij energieproductie, groei en herstel, enzymatische reacties, de werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Zonder het juiste kopergehalte zullen veel van onze lichaamssystemen beginnen te falen, dus het toevoegen van een koperboost met teff is geen slecht idee.

Gezond hart

Last but not least, is aangetoond dat teff graan zeer gunstig is voor de gezondheid van het hart. Het lage natriumgehalte zorgt ervoor dat het lichaam de bloedvaten niet te veel verstopt, en er is aangetoond in onderzoeksstudies dat het graan de bloeddruk effectief verlaagt. Dit kan de kansen op hartaanvallen of beroertes verminderen.

Voordelen van teff zijn er genoeg! Er is geen bekende allergene aard van teff graan, noch zijn bijwerkingen gemeld met enige consistentie. Met andere woorden, het is gewoon de beste graanoptie die er is, zonder enige twijfel!

Bron: Organic Facts