Al jarenlang stellen we onszelf de vraag: “wat zit er in onze voeding dat ons ziek maakt?” Wat nu als dit niet de goede vraag is? Wat als we met zijn allen verkeerd naar gezonde voeding kijken? En dat het niet gaat om wat er in zit, maar om wat er NIET in zit?

Gezonde voeding : huidige visie is voedingsstoffen mijden

We denken allemaal dat we bepaalde voedingsstoffen moeten mijden om gezond te kunnen eten. Eerst waren het de vetten die ons te dik maakten. Dus maakte men ‘low-fat’ producten die ons moesten helpen met afvallen. Toen dat niet bleek te werken gingen we verder kijken. Suiker was toen aan de beurt. En nog steeds drinken we massaal ‘light’, ‘no calories’ en ‘sugarfree’ frisdranken. Ook dat helpt onze gezondheid niet (om maar niet te beginnen over hoe slecht alle zoetstoffen voor ons zijn).

Meest recent waren koolhydraten het slachtoffer. Willen we afvallen? Dan moeten we koolhydraten mijden. De koolhydraatarme diëten zijn overal op het internet te vinden en koolhydraatarme producten liggen overal in de schappen. En helpt het?

Leg de focus op wat we MISSEN!

De reden waarom het mijden van al deze voedingsstoffen niet werkt is omdat het niet de oplossing is. We kijken de verkeerde kant op! Koolhydraten hebben we nodig. We moeten zo’n 55% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten halen. Het grootste probleem in ons dieet is niet dat we te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgen. Het is dat we niet genoeg van een voedingsstof eten! Namelijk de goede koolhydraten.

Focus op het eten van genoeg goede koolhydraten

We moeten gaan focussen op het eten van genoeg goede koolhydraten. Dit zijn de langzaam verterende koolhydraten en de vezels. Ga kritisch kijken of je wel genoeg van deze koolhydraten binnenkrijgt! Want ik weet zeker dat het antwoord ‘nee’ is. Waarom weet ik dat zeker?

Omdat onze voeding vol zit met snelle koolhydraten. Frisdrank, sappen uit pak, modern brood, pasta, kant-en-klaar maaltijden, cashewnoten… En wat dacht je van ons beleg? Pindakaas, hagelslag, jam…

Nog steeds overtuigd dat je gezond eet?