Wat is resistent zetmeel nu weer? Wij leggen het je kort uit.

Wat is resistent zetmeel dan?

De meeste mensen zullen wel van zetmeel gehoord hebben. Het is een voedingsstof die in verschillende voedingsproducten te vinden is, zoals in aardappelen. Wanneer wij bijvoorbeeld aardappelen eten, dan wordt het zetmeel in de aardappelen door ons lichaam omgezet in suikers. Hier halen we onze energie vandaan. Zetmeel valt onder de noemer koolhydraat.

Resistent zetmeel is net weer even anders. Deze stof wordt namelijk niet door ons lichaam afgebroken. Het is daarom een onverteerbare koolhydraat (deze koolhydraten worden ook wel vezels genoemd). Resistent zetmeel wordt door de goede bacteriën in onze darmen gebruikt als voedsel. Deze bacteriën fermenteren het resistente zetmeel, waardoor het omgezet wordt in andere stoffen. Het wordt niet omgezet in suiker, maar in andere stoffen die helpen onze darmen te voeden, maar ook in stoffen die helpen om onze ontlasting makkelijker af te voeren.

Koolhydraten; wordt je daar niet dik van?

Door de overvloed aan koolhydraatarme diëten (Google het maar eens) is het idee ontstaan dat koolhydraten slecht zijn voor je gezondheid. Nu is het zo dat een teveel aan verkeerde koolhydraten ervoor zorgt dat je dik wordt. De energie die verkregen wordt uit je voeding wordt dan niet opgebruikt. Het lichaam slaat deze energie (de suikers) dan op als vet. Niet alle koolhydraten zijn dus slecht, ze zijn zelfs een belangrijk deel van onze voeding!

Het belang van vezels en resistent zetmeel

Onverteerbare koolhydraten, ofwel vezels, worden niet door ons lichaam afgebroken. Ze zijn echter wel enorm belangrijk, omdat ze de goede bacteriën in jouw dikke darm voeden. Deze bacteriën eten het resistent zetmeel, waarbij ze een vetzuur produceren die de cellen van jouw darmen voeden. Eten we onvoldoende resistent zetmeel, dan verhongeren deze bacteriën en wordt de gezondheid van onze darmen aangetast. Het eten van genoeg vezels en resistent zetmeel is dan ook van belang voor je gezondheid. Dat je ook nog eens makkelijker naar de wc kan is natuurlijk mooi meegenomen!

Benieuwd naar gezonde recepten met voldoende resistent zetmeel? Klik dan hier.

Source: Blog over resistant starch (Engels)
Uitleg koolhydraten en vezels