Wat is resistent zetmeel nu weer? Wij leggen het je kort uit.
Wat is resistent zetmeel dan?
De meeste mensen zullen wel van zetmeel gehoord hebben. Het is een voedingsstof die in verschillende voedingsproducten te vinden is, zoals in aardappelen. Wanneer wij bijvoorbeeld aardappelen eten, dan wordt het zetmeel in de aardappelen door ons lichaam omgezet in suikers. Hier halen we onze energie vandaan. Zetmeel valt onder de noemer koolhydraat.
Resistent zetmeel is net weer even anders. Deze stof wordt namelijk niet door ons lichaam afgebroken. Het is daarom een onverteerbare koolhydraat (deze koolhydraten worden ook wel vezels genoemd). Resistent zetmeel wordt door de goede bacteriën in onze darmen gebruikt als voedsel. Deze bacteriën fermenteren het resistente zetmeel, waardoor het omgezet wordt in andere stoffen. Het wordt niet omgezet in suiker, maar in andere stoffen die helpen onze darmen te voeden, maar ook in stoffen die helpen om onze ontlasting makkelijker af te voeren.
Koolhydraten; wordt je daar niet dik van?
Door de overvloed aan koolhydraatarme diëten (Google het maar eens) is het idee ontstaan dat koolhydraten slecht zijn voor je gezondheid. Nu is het zo dat een teveel aan verkeerde koolhydraten ervoor zorgt dat je dik wordt. De energie die verkregen wordt uit je voeding wordt dan niet opgebruikt. Het lichaam slaat deze energie (de suikers) dan op als vet. Niet alle koolhydraten zijn dus slecht, ze zijn zelfs een belangrijk deel van onze voeding!
Het belang van vezels en resistent zetmeel
Onverteerbare koolhydraten, ofwel vezels, worden niet door ons lichaam afgebroken. Ze zijn echter wel enorm belangrijk, omdat ze de goede bacteriën in jouw dikke darm voeden. Deze bacteriën eten het resistent zetmeel, waarbij ze een vetzuur produceren die de cellen van jouw darmen voeden. Eten we onvoldoende resistent zetmeel, dan verhongeren deze bacteriën en wordt de gezondheid van onze darmen aangetast. Het eten van genoeg vezels en resistent zetmeel is dan ook van belang voor je gezondheid. Dat je ook nog eens makkelijker naar de wc kan is natuurlijk mooi meegenomen!
Benieuwd naar gezonde recepten met voldoende resistent zetmeel? Klik dan hier.
Source: Blog over resistant starch (Engels)
Uitleg koolhydraten en vezels
Mijn man heeft een colonscopie gehad. Uit het onderzoek blijkt uitgebreide diverticulose. Wat kan hij het beste eten, dwz wat kan ik het beste voor hem koken
Mte vriendelijke groet,
Marjan
Beste Marjan,
Voor zulke vragen zouden we je man adviseren om naar de huisarts te gaan. Wij hebben geen medische achtergrond en geven alleen advies over een gezonde levensstijl.
Je zou wel op een medische site kunnen kijken zoals thuisarts.nl, wat gebaseerd is op reguliere geneeskundige wetenschap. Hier zien we dat beweging goed is en gezonde vezelrijke voeding. In het artikel Nederlanders eten te weinig vezels kun je meer lezen over vezels in voeding. Daarnaast kunnen we je man Teff brood aanbevelen, wat een erg hoog vezelgehalte heeft en daarbij nog meer voordelen. We wensen je man veel beterschap toe.
Hallo ik wil weten van u aub wat het beste is voor mijn probleem. ik bedoel mijn eten. als ik naar de wc moet veel druk taai en kleine stukjes .en heel vast en heel donker. bij voorbaat dank Henk .
Hoi Henk,
dat is zeker een vervelend probleem. Daar hebben we hier helaas ook veel ervaring mee. We gaan er even van uit dat er geen medische oorzaak voor het probleem is (anders is een bezoek aan een arts aan te bevelen, ons advies vervangt dat van een specialist niet) hebben we een aantal tips voor je:
1. Probeer voldoende te drinken. Denk aan zo’n 1 tot 2 liter water per dag (naast thee en koffie). Vocht is heel belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de stoelgang.
2. Veel vezels eten. Vooral groente, vers fruit en volkoren producten bevatten veel vezels. Vezels stimuleren de werking van de darmen en houden vocht vast voor een soepele stoelgang.
3. Probeer veel resistent zetmeel te eten. Een makkelijke bron van resistent zetmeel is Teff graan (oa. te koop als teff vlokken, teff brood, teff meel. Teff is ook altijd volkoren), maar ook peulvruchten (witte bonen, linzen, kikkererwten etc.) bevatten veel resistent zetmeel.
4. Lichaamsbeweging. Voldoende lichaamsbeweging (ongeveer 30 minuutjes per dag) helpt de stoelgang ook te stimuleren.
Hopelijk kunnen deze tips je helpen. Het kan even duren voor je verschil merkt (wij eten al een poosje in de ochtend teff vlokken en na een week of 2 merkten we echt verschil!)