Zijn bananen gezond?

Rijp of onrijp of ergens in het midden? Hoe je ook besluit om je banaan op te eten, volgens experts zijn er voedingsverschillen voor alle drie de bananen. De grote vraag is; zijn bananen gezond?

Nadat een foto van de verschillende stadia van een banaan viral op Instagram ging, werd sociale media verdeeld over de vraag in welk stadium van een banaan het beste smaakt. Maar het blijkt dat elke fase van banaan ook verschillende voedingsvoordelen heeft.

De verschillen

Abbey Sharp, diĆ«tist bij Abbeyā€™s Kitchen vertelt dat het grootste verschil tussen rijpe en onrijpe bananen het zetmeelgehalte is.

“Onrijpe bananen bevatten voornamelijk zetmeel, met name resistent zetmeel dat niet verteerd wordt in de dunne darm”, zegt ze. “Resistent zetmeel wordt geclassificeerd als voedingsvezels die aanzienlijke voordelen hebben, waaronder een verbeterde bloedsuikerspiegelcontrole en een betere spijsvertering.” Resistent zetmeel kan de goede bacteriĆ«n in je darmen voeden om een ā€‹ā€‹gezonde darmomgeving te bevorderen. Als bananen verder rijpen, verliezen ze hun zetmeel en wordt het omgezet in eenvoudige suikers.

Gezondheidsvoordelen door resistent zetmeel

Geregistreerd diƫtiste Anar Allidina voegt resistent zetmeel toe en ervaart verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde gezondheid van de dikke darm en verhoogd gevoel van volheid. Hiernaast zijn verminderde insulineresistentie en lagere bloedsuikerspiegels na het eten van een maaltijd ook positieve gezondheidsgevolgen.

“Veel mensen vermijden bananen omdat ze rijk zijn aan suiker en koolhydraten,” zegt ze. “Ja, dit is waar, je moet niet meer bananen op een dag eten. Houd je porties in de gaten als je je suikerinname en bloedsuikers bekijkt. Dit kan betekenen dat je misschien de helft van een banaan (niet meer dan zes centimeter) nodig hebt. Probeer dan de groenere kant van de banaan te eten. ”

De twee diĆ«tisten beantwoorden de vraag: zijn bananen gezond? Hoe natuurlijk zoet ze ook zijn, beide diĆ«tisten beschouwen bananen als gezond fruit. Met 105 calorieĆ«n (in een middelgroot stuk fruit), zijn bananen een goede bron van vezels, kalium en antioxidanten, voegt Allidina eraan toe. “Bovendien bevatten bananen vitamine B6, vitamine C en magnesium.”

“Bananen bevatten weinig vet en worden vanwege hun hoge koolhydraatgehalte als een uitstekende snack beschouwd om je energie te geven”, voegt Sharp toe. “Door hun hoge vezelgehalte kunnen bananen je helpen je verzadigd te voelen en verzadiging te bevorderen.”

Wanneer eet je ze op?

Maar wanneer is het de beste tijd om een banaan te eten? Sharp vertelt dat je je dag met een banaan kan beginnen”. Als je wakker wordt, ben je de hele nacht aan het vasten geweest, dus een goede zaak om te eten is voedsel dat vezels en suiker bevat voor energie. Combineer de banaan met een eiwitbron zoals pinda of amandelboter en een ei om de maaltijd compleet te maken. ”

Ze voegt ook toe dat eten van een banaan voor het sporten ook gezond is. “Vanwege het hoge glucosegehalte, vul je je glycogeenvoorraden met wat glucose als je voordat je gaat trainen een banaan eet,” legt ze uit. “Dit helpt je tijdens je workout verzadigd en vol te voelen en geeft je voldoende glucose om door een training heen te komen.”

Banaan als ontbijt

Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.

“Omdat bananen geen vet of eiwit bevatten, is het goed om wat eiwit aan bananen toe te voegen. Voorbeelden zijn het toevoegen van een handjevol amandelen of je bananen smoothie te mengen met wat eiwitpoeder. Het mengen met wat magere Griekse yoghurt of het toevoegen van havermout of chia pudding is ook aan te raden,” legt Allidina uit.

Conclusie van het verhaal: zijn bananen gezond? ja zeker, maar let op, neem 1 banaanĀ  per dag. En als je van super groene bananen houdt, voeg ze dan toe aan ontbijtgranen of yoghurt! Probeer nu de heerlijke high-protein teff ontbijtkoekjes met banaan!