Iedereen is er wel bekend mee! We worden wakker en hebben een drukke werkdag voor de boeg dus niemand denkt tijd te hebben voor gezond eten. Dit begint dus al bij het ontbijt. Het is ook gelijk het punt waar veel mensen de fout in gaan. Vaak slaan mensen het ontbijt namelijk over omdat ze haast hebben, geen eten in huis hebben of denken dat het niet ontbijten ervoor zorgt dat ze niet dik worden. Natuurlijk snappen we de gedachte van snel afvallen door niet te ontbijten en standaard minder te eten, maar dit is helemaal niet de manier om gezond de dag te beginnen en gaat ook niet helpen bij het afslanken. Het ontbijt is niet het enige punt van de dag waar er bepaald wordt of je gezond leeft of juist helemaal niet. Wat zijn nou de punten waar je op moet letten om een doordeweekse werkdag gezond door te komen?

Zorg voor een gezond en voedend ontbijt

Doe je dit niet dan bestaat er een grote kans dat je sneller in de verleiding komt om te gaan compenseren en te gaan snaaien naar een hoop ongezonde tussendoortjes. Je ontbijt hoeft niet veel te zijn en al helemaal niet zwaar. Neem geen witte boterham met jam en een glas sap. Dit zijn namelijk snelle koolhydraten die ervoor zorgen dat je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je een kleine boost maar daarna is de kans groot dat je ook weer sneller trek krijgt.

Wil je beginnen met een gezond en voedend ontbijt in de ochtend maar heb je nog geen idee wat voor ontbijt? Kijk dan is naar deze inspiratieontbijtjes!

teff ontbijt recept met teff vlokken en havervlokken

Een gezonde voorbereide lunch

De lunch is belangrijk maar hoeft niet moeilijk te zijn. Je kan gemakkelijk gezond lunchen op je werk. Het enige wat daar voor nodig is, is een beetje voorbereiding. Zoek een gemakkelijk te maken gezond lunchrecept op en maak deze thuis alvast klaar om mee naar je werk te nemen. Zo kan je de gehele lunchpauze van je lunch genieten en hou je ook nog tijd over om even een gezellig blokje om te lopen met een collega. En natuurlijk heeft iedereen wel is geen zin om een uitgebreide lunch klaar te maken voor de lunchpauze op het werk maar dit hoeft dan ook niet! Hou het simpel, ook een boterham kan soms voldoende zijn maar maak er dan in plaats van een sandwich met kaas en tomaat, een gemakkelijk te maken gezonde lunch sandwich van!

Tips voor op de werkvloer

Wil je gezond de dag door komen is het belangrijk om op je eten te letten. Het is daarbij van belang om na te denken welke maaltijd je op welk moment van de dag eet. Daarnaast is het belangrijk om op een aantal zaken te letten als je gezond de dag door wilt komen op de werkvloer:

  1. Drink genoeg! Als je zorgt dat je genoeg drinkt dan krijg je daar meer energie van en zal je sneller en gemakkelijker de werkdag doorkomen. Vind je water saai? Drink dan thee of water met een fruitsmaakje zolang het maar geen frisdrank is. Waarom je de frisdrankblikjes beter in de automaat kan laten zitten lees je in de frisdrank challenge!
  2. Leer je collega’s kennen! Een goede band met je collega’s zorgt voor een gezellige werksfeer, minder werkstress en dus een gezonder leven. Deze goede band zal er ook voor zorgen dat je veel productiever bent op de werkvloer. En als je even niet goed in je vel zit dan zijn je collega’s er voor je! Om deze goede samenwerking met je collega’s te verkrijgen zal je als bedrijf aan teambuilding moeten doen. Teambuilding kan al beginnen bij een gezellige en gezonde vrijdagmiddagborrel.Tips gezond de werkdag doorkomen
  3. Ga tussendoor even naar buiten! Beweging is niet alleen goed voor je, de frisse lucht zorgt er ook voor dat jij je energieker voelt. Loop dus een keertje naar de winkels om daar je gezonde lunch te halen of loop gezellig een blokje om met een collega. Dit uitje buiten de deur zal ook helpen tegen de welbekende middagdip.
  4. Zorg voor een klein ontspan momentje tussendoor! Even vijf minuutjes ontspannen is superbelangrijk naast de voldoende beweging tussendoor. Maak een praatje of haal een kopje thee. Deze kleine momenten zorgen voor nieuwe energie om weer vol aan de slag te gaan met je werkzaamheden.Tussendoor ontspan momentje werkdag
  5. Let op een goede houding! Een goede houding aannemen tijdens het werken is superbelangrijk. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je lichamelijke klachten zoals rugpijn door verkeerd zitten kan voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je bij staand werk niet op een verkeerde manier bukt om bepaalde dingen op te tillen want ook dit kan zorgen voor lichamelijke klachten. Tillen doe je vanuit je benen. Ook bij zittend werk moet je ervoor zorgen dat je in de juiste houding aan het werk gaat. Zit goed rechtop, zet je voeten plat op de grond en zorg ervoor dat je bureaustoel goed is afgesteld.
  6. Beweeg meer op de werkvloer en natuurlijk: Eet gezond! Het is belangrijk om tijdens je werkdag genoeg te bewegen. Loop een keer extra naar de keuken toe om een gezonde maaltijd te bereiden of een kopje thee te halen. Probeer bijvoorbeeld niet meer intern te bellen maar loop naar je collega toe om bepaalde zaken te bespreken. Dit is natuurlijk beter voor de conditie maar ook veel collegialer. Als het gaat om gezond eten draait het vooral om goede voorbereiding. Zorg voor gezonde snacks en maaltijden die makkelijk te bereiden en mee te nemen zijn naar het werk.

Snacken

Het beste is dan ook om drie hoofdmaaltijden per dag aan te houden en tussendoor wat lekkers. Doe je dit niet dan bestaat er een grote kans dat je sneller in de verleiding komt om te gaan compenseren en te gaan snaaien. Voor de meeste mensen vindt het lekkere hapje tussendoor plaats rond 15.30 uur. Kies dan een keer niet voor een ongezonde chocolade snackreep. Maar ga opzoek naar een heerlijk voedend tussendoortje zoals gezonde muffins of wafels.

Vrijdagmiddagborrel

Gezonde vrijdagmiddagborrel

Wil je je collega’s ook inspireren om gezond met jou de werkdag door te komen? Doe dan eens een gezonde vrijdagmiddagborrel met lekkere gezonde hapjes. Kies bijvoorbeeld voor Teff sushi! Dit zijn lekkere kleine hapjes die net zoals vele andere Japanse gerechten gemakkelijk te delen zijn onder je collega’s, alleen ditmaal gemaakt van Teff graan. Teff is een gewas dat zijn oorsprong vindt in Ethiopië en Eritrea. Daarnaast komt Teff uit de familie liefdesgrassen en zit het bomvol met voedingsstoffen. Wil je meer weten over Teff graan of juist andere gezonde en lekkere inspiraties opdoen? Kijk dan eens bij onze recepten!

 

Bronnen: