In geen een ander land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland. Wekelijks fietst, wandelt, tuiniert of zwemt maar liefst 80 procent van de Nederlanders, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie, meldt Trouw.

In 2017 is onderzocht bij 28.000 Europeanen van vijftien jaar en ouder hoe regelmatig zij bewegen. Ze onderzochten de recreatieve beweging (niet intensief sporten). Ongeveer 1.000 mensen in Nederland namen deel aan het onderzoek.

Verenigingsleven

In de krant vertelt hoogleraar psychofysiologie Eco de Geus van de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat de goede infrastructuur een belangrijke reden is voor de grote beweegdrang. Nederlanders staan bekend om hun fietsgedrag. De fiets- en voetpaden in Nederland zijn er in grote hoeveelheden en van goede kwaliteit. Dit maakt het mogelijk om veel te wandelen en te fietsen in ons kikkerlandje. Volgens Geus speelt het verenigingsleven ook een rol. In geen enkel ander land zijn zoveel mensen lid van een sportvereniging. 27% van de bevolking in Nederland is aangesloten bij een sportvereniging. In de rest van Europa ligt dit gemiddelde een stuk lager, namelijk 12%.

Hiernaast blijkt dat de bevolking van Nederland voornamelijk bewegen voor hun plezier. Andere motieven om meer te bewegen zijn naast plezier zijn fitter worden, ontspanning en voor de gezondheid. Er zijn ook redenen waarom mensen niet bewegen. De belangrijkste reden om niet te bewegen is vanwege gebrek aan tijd, ziekte en geen motivatie.

Sporten

Als we kijken naar sporten staat Nederland ook hoog op de ranking; 56% van de Nederlandse bevolking sport wekelijks. In de rest van Europa ligt het percentage op 40% gemiddeld. De landen Zweden, Finland en Denemarken doet het op het gebied van sporten nog beter.

In landen waar mensen veel bewegen, blijkt dat mensen ook vaker zitten. Nederlanders zitten bijvoorbeeld zo’n 8,7 uur per dag, mede vanwege het toenemende zittende werk. Nieuw onderzoek moet uitwijzen hoe het vele bewegen zich verhoudt tot het langdurig stilzitten.

Bron: Trouw