Minder koolhydraten eten

Koolhydraten hebben in de afgelopen 10 a 20 jaar bijna dezelfde naam gekregen als vet: Je wordt er dik van, dus hoe minder koolhydraten hoe meer je zult afvallen. Suiker is een dikmaker, daarom stappen steeds meer mensen over op een koolhydraatarm dieet. Niet alleen stoppen zij met het eten van suiker, maar ook andere koolhydraten zoals brood, rijst, aardappel en bananen. Maar is dit wel zo verstandig? Dit zijn vier gevolgen van het minder eten van koolhydraten:

1. Obstipatie

Erg veel mensen zijn de laatste jaren minder koolhydraten gaan eten. Mensen willen minder suiker binnenkrijgen en doordat suiker onder de koolhydraten valt, hebben ze ook andere koolhydraatbronnen overboord gegooid, zoals brood.

De gedachte erachter is dat het minderen van koolhydraten er onder andere zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies. De geraffineerde soorten zoals kristalsuiker, die je vindt in snoep, frisdrank en gebak, kun je inderdaad zo min mogelijk van nuttigen, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ,,De voedingswaarde van suiker is laag. Maar wie ook onbewerkte koolhydraten minder eet, zoals volkoren rijst, pasta en brood, krijgt op den duur te weinig vezels binnen. In dat geval verarmt de darmflora, waardoor je ontlasting minder zacht wordt. Met als vervelend gevolg obstipatie, oftewel verstopping.”

2. Dikke darmkanker

Bij gebrek aan vezelrijke koolhydraten ontstaan er ernstige klachten als de darmflora achteruitgaat. Dit zegt Fred Brouns, emeritus hoogleraar Innovatie in Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht. Recentelijk schreef hij een artikel over het nut van koolhydraatarme diëten. Hij stelt dat een gezonde balans van bacteriën in de darmen mede afhankelijk is van koolhydraten – voedingsvezels – die fermenteren. Vezels fermenteren in bijvoorbeeld korteketenvetzuren die de darm gezond houden. Een tekort aan complexe suikers verhoogt het risico op darmontstekingen en darmziekten. Zelfs het risico op dikke darmkanker stijgt.

Voorstanders van minder koolhydraten eten, stellen dat de mens tienduizenden jaren geleden ook weinig koolhydraten at, aldus Brouns. Dit zogeheten paleodieet zou grotendeels vetrijk zijn geweest dankzij veel vlees en vis. Uit onderzoek blijkt dat dit dieet ook veel koolhydraten bevat.

3. Hart- en vaatziekten

Wie minder koolhydraten eet bij maaltijden, gaat voornamelijk meer vetten eten en waarschijnlijk ook meer eiwitten eten. Dit zijn de andere twee hoofdbestanddelen van onze voeding. Alleen: eet je meer vetten, dan krijg je meestal ook meer verzadigde vetten binnen die de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhogen. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vet vlees, kokosolie, roomboter en palmolie. Strenge diëten schrijven maximaal 50 gram koolhydraten per dag voor. Dat is echt veel te weinig, volgens Brouns. De aanbevelingen wereldwijd zijn tegenwoordig om zo’n 50 procent van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Iets minder koolhydraten en wat meer vet kan volgens hem geen kwaad. Voor allebei is 40 procent van de dagelijkse energie-inname misschien ideaal, mits je kwalitatief gezonde bronnen kiest.

4. Vaker ziek

Voel je jezelf vaak minder fit of ben je sneller ziek? Dit kan ook te maken hebben met het minder eten van koolhydraten. Je kan sneller ziek worden doordat je weerstand afneemt. Door de verminderde vezelinname en de invloed daarvan op de darmen, functioneert het immuunsysteem minder goed. De productie van verschillende vitaminen neemt af (A, D, K) en je neemt minder spoorelementen en mineralen op.

Je darmen activeren met resistent zetmeel

Resistent zetmeel, of resistant starch, klinkt niet alsof het in de categorie vezels valt, en voor degenen onder ons die veel minder koolhydraten eet klinkt het waarschijnlijk ook niet erg gezond. Maar het tegendeel is waar: De meeste koolhydraten in voeding bestaan uit zetmeel. Zetmeel is een lange keten van glucose die wordt gevonden in granen, aardappels en diverse voedingsmiddelen.

Resistent zetmeel: De ‘nieuwe’ goede koolhydraten

Een aantal jaren geleden zijn experts er achter gekomen dat koolhydraten uit zogenaamd ‘resistent zetmeel’ erg veel voordelen hebben voor mensen. Bij resistent zetmeel is de structuur zo opgebouwd dat deze koolhydraten niet worden afgebroken door ons lichaam. Maar aangekomen in de darmen produceren ze vetzuren die je helpen met afvallen.

Koolhydraten_Dikke_Darmkanker_Bewust_Leven

Voorkomen is beter dan genezen

Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft in 2017 een onderzoeksrapport ‘Colorectal Cancer Report‘ uitgebracht waarin zij stellen dat het vermoedelijk eten van volkoren graanproducten je tegen darmkanker kan beschermen. Resistent zetmeel is het genen dat je daadwerkelijk beschermt tegen darmkanker. Wil je meer weten hoe resistent zetmeel tegen darmkanker kan werken? Lees dan snel het artikel: Resistent zetmeel tegen darmkanker, op Bewust Leven.

 

Dus: Koolhydraten en ons lichaam gaan prima samen, ook zonder dik te worden en helemaal als je wilt afvallen.