Allereerst: Gelukkig nieuwjaar! Wij wensen je veel geluk, gezondheid en liefde toe in het nieuwe jaar. Goede voornemens, we maken ze elk jaar weer, in de hoop ze dit jaar écht vol te houden. Helaas geven de meeste mensen hun goede voornemens binnen twee maanden alweer op. Herkenbaar? Geen probleem, want wij hebben de oplossing.

Voornemens volhouden doe je zo

Het nieuwe jaar is ook een fantastisch moment om wat slechte gewoontes achterwege te laten en met een frisse start aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Er zijn bijvoorbeeld elk jaar weer veel deelnemers aan de ‘dry january’ maand. Met de onderstaande tips ga jij je goede voornemens volhouden!

Kies één goed voornemen

Veel mensen denken dat multitasking efficiënt is, maar eigenlijk kunnen we ons maar focussen op één moeilijke opgave tegelijkertijd. Daarnaast raken we veel meer vermoeid als we continue tussen taken switchen. Als je je compleet focust op één doel is je kans van slagen groter. Schrijf je doel op, inclusief motivatie waarom, om het doel duidelijk voor ogen te houden. Je kunt mensen om je heen verzamelen met hetzelfde doel zodat je omgeving zich ook focust op hetzelfde doel.

Realistische goede voornemens & beloningen

Kijk eens kritisch naar het doel wat je wil stellen en hoe je zult weten dat je op de juiste weg bent. Wil je een aantal kilo afvallen? Vaker naar de sportschool? Of wat meer tijd vrijmaken voor familie en/of vrienden? Vergeet dan niet dat je maar liefst 365 dagen de tijd hebt om die voornemens te behalen! Daarnaast zijn sommige doelen al te ambitieus voordat je er mee begint; elke dag 10 kilometer rennen bijvoorbeeld.

Wanneer we als doel ‘5 kilo afvallen’ hebben, dan moeten we niet teleurgesteld zijn wanneer we na twee maanden pas 1 kilo kwijt zijn. Dat klinkt misschien weinig, maar dat betekent wel dat je al 20% hebt bereikt! Maak het ook leuk voor jezelf, door jezelf bijvoorbeeld te trakteren op een mooi item wanneer je weer een stapje dichterbij je doel bent.

We zullen heel eerlijk zijn: niet alle doelen zijn even realistisch. Wil jij graag 20 kilo afvallen? Super! Dat houdt echter wel in dat je elke maand bijna 2 kilo af moet vallen om je doel te behalen. Is het niet een veel beter idee om per maand 1 kilo kwijt te raken?

voornemens volhouden

Falen is menselijk

Een van de grootste valkuilen waarom goede voornemens niet volgehouden worden is discipline. Wees niet bang om te falen, dat is namelijk iets wat iedereen wel eens doet. Heb jij als doel om meer tijd met familie en vrienden door te brengen, maar moet je last minute een afspraak afzeggen omdat je je niet fit voelt? Balen, maar daar kan je niets aan doen. Wees niet te streng voor jezelf. Wil je én meer tijd voor je vrienden vrijmaken én afvallen? Een wijntje is echt niet erg.

Heb je rond half januari een terugval in oude gewoontes? Probeer na twee dagen gewoon weer verder te gaan met je doel. Je hebt ongeveer een maand nodig om aan een nieuwe routine te wennen. Het is makkelijk om terug te vallen in je oude comfortzone, maar bedenk waarom je dat doel ook alweer wilde halen! Je kunt zelfs een noodplan bedenken, zodat je van tevoren al een oplossing hebt bedacht.

Geloven in jezelf is een van de redenen waarom je je doelen juist gaat halen. Het is heel normaal om een terugval te hebben, dus stop hierna niet. Bedenk dat je al verder bent gekomen dan wanneer je helemaal niet was begonnen. Je mag best trots zijn op wat je bereikt hebt!

Begin het jaar goed met resistent zetmeel

Afvallen is niet alleen sporten (of de sportschool sponsoren), maar ook wat aanpassingen maken in je dagelijkse voeding. De moderne voeding bevat niet meer zo veel voedingsstoffen als een aantal decennia geleden. Alles wordt geproduceerd om zo snel mogelijk te laten verteren, waardoor je weer sneller honger krijgt, meer eet en daarom ook meer eten koopt. Goed voor de fabrikant, slecht voor jouw portemonnee en je lichaam.

Probeer eens meer resistent zetmeel in je voeding te implementeren. Dit zorgt er namelijk voor dat je vertering langzamer verloopt, waardoor je meer voedingsstoffen uit je voeding haalt en je langer een verzadigd gevoel ervaart. Je krijgt meer goede voedingsstoffen binnen, hebt minder trek waardoor je minder gaat eten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies! Benieuwd hoe anderen dit hebben ervaren? Lees dan het succesverhaal van Marga, die maar liefst 17 kilo is afgevallen!