Wat is resistent zetmeel?

Wat is resident zetmeel?” Het is een voedingsstof die in verschillende voedingsproducten te vinden is, zoals in aardappelen. Wanneer wij bijvoorbeeld aardappelen eten, dan wordt het zetmeel in de aardappelen door ons lichaam omgezet in suikers. Hier halen we onze energie vandaan. Zetmeel valt onder de noemer koolhydraat.

Resistent zetmeel is net weer even anders. Deze stof wordt namelijk niet door ons lichaam afgebroken. Het is daarom een onverteerbare koolhydraat (deze koolhydraten worden ook wel vezels genoemd). Resistent zetmeel wordt door de goede bacteriën in onze darmen gebruikt als voedsel. Deze bacteriën fermenteren het resistente zetmeel, waardoor het omgezet wordt in andere stoffen. Het wordt niet omgezet in suiker, maar in andere stoffen die helpen onze darmen te voeden, maar ook in stoffen die helpen om onze ontlasting makkelijker af te voeren.

Door het eten van resistent zetmeel gebeurt het volgende in je lichaam:

  • Je voedt de goede bacteriën in je darmen, die je hersenen laten weten dat je vol zit
  • Je bloedsuikerspiegel stijgt minder snel, waardoor je lever tijd heeft om vet om te zetten in energie (en je afvalt)
  • Er ontstaat butyraat dat de darmwanden gezond houdt en als betere energiebron voor het lichaam kan dienen
  • Je immuunsysteem wordt beter doordat je darmen gezond worden/blijven
  • Je hebt minder vaak trek en zit langer vol (dit helpt ook bij afvallen)
  • Je helpt je organen gezond te blijven en voorkomt insuline ongevoeligheid

Nu is nog de vraag: in welk voedsel zit dan resistent zetmeel? Wij hebben een aantal recepten opgesteld waar resistent zetmeel in is verwerkt. Zo zitten er lekkere en makkelijke recepten bij voor de lunch, maar ook voor ontbijt en zelfs avondeten!

Een persoonlijke ervaring: Marga vertelt

Door resistent zetmeel te eten zorg je voor een gezonde darmflora. Deze darmflora breekt resistent zetmeel efficiënt af en levert daarbij boterzuur, een stof die jouw lichaam kan gebruiken als bron van energie. Deze keer laten we iemand anders aan het woord. Iemand die deze theorie heeft gelezen en heeft uitgeprobeerd.

Eigenlijk heeft mijn dochter deze informatie gevonden. Zij las, onder andere op deze website, over resistent zetmeel en het effect dat dit heeft op de darmen. Omdat zij als klein meisje al problemen heeft gehad met haar darmen is ze hier verder ingedoken. Teff graan bleek een makkelijke manier om genoeg resistent zetmeel binnen te krijgen. Dus zijn we teffbrood gaan kopen op de markt en hebben we teff vlokken gekocht. Na een poosje zei mijn dochter: “mam, waarom probeer jij het niet ook?”

In eerste instantie was ik sceptisch. Het ging wel veel beter met haar darmen, maar ik dacht niet dat ik er veel baat bij zou hebben. Zij heeft toen uitgelegd dat het eten van genoeg resistent zetmeel niet alleen je darmen gezonder maakt, maar dat dit invloed heeft op veel meer in je lichaam. Het voorkomt een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, daardoor kan je lever stoppen met suiker omzetten in vet en beginnen met het verbranden van vet. Dat klonk interessant. Ik kamp namelijk al sinds mijn tienerjaren met overgewicht en geen enkel dieet dat ik geprobeerd heb heeft ook maar iets geholpen. En dit was niet eens een dieet!

“30 jaar diëten heeft minder voor me gedaan dan resistent zetmeel”

Met het teffbrood van de markt en de teff vlokken was het eigenlijk heel gemakkelijk om meer resistent zetmeel te eten. ’s Ochtends 2 boterhammen en in de middag afwisselen met brood en de teff vlokken in yoghurt. Wanneer ik wat afwisseling wil kan ik er fruit of havervlokken bij doen. Hiermee ben ik in een half jaar tijd 17 kilo afgevallen, terwijl ik daarvoor jarenlang aan het diëten was en nog geen gram kwijt was! Ik weeg nu minder dan ik in 26 jaar heb gedaan. Maar het allerbelangrijkste is dat ik me veel gezonder voel! Ik heb minder behoefte aan snacks en voor het eerst in mijn leven voel ik wanneer ik trek heb en dat ik na het eten verzadigd ben. Heerlijk gevoel! Het allerleukste is dat het niet voelt als een dieet. Af en toe kan ik best wat snoepen of een gebakje eten. Wel duurde het even voordat ik verschil merkte, pas na een week of 3 merkte ik dat ik me beter voelde.

Afvallen met resistent zetmeel

Voor mij was het heel moeilijk om te durven zeggen dat ik inderdaad aan het afvallen was. Ik merkte dat mijn jas losser zat, dat er een extra gaatje in mijn riem zat, maar ik dacht dat ik het me verbeeldde. Totdat mijn dochter ineens zei: “mam, is jouw kont kleiner geworden?!” Het klinkt een beetje plat, maar ik moest er enorm om lachen. Als zij het zag dan moest het wel echt zijn! En ook andere familie en kennissen begonnen verschil te zien. Niet alleen in mijn gewicht, maar ook in mijn energie. Ik voel me gewoon algeheel beter en dat door een kleine aanpassing in mijn voedingspatroon. Hier blijf ik gewoon mee doorgaan zelfs als ik niet meer afval!

 

Noot van de redactie: het betreffende teffbrood is Slankbrood, de teff vlokken zijn 100% teff zonder toevoegingen (oa. te koop bij Albert Heijn, Holland & Barrett of teffinside.com)