We weten dankzij het artikel Hoe ontstaat overgewicht? dat je lichaam vet opslaat doordat je de verkeerde bacteriën in je darmen voedt. Door de juiste bacteriën te voeden kunnen we het hele proces omdraaien. Zo krijg je jouw lichaam uit de overlevingsmodus en slaat je lichaam niet constant vet op. Er gebeurt zelfs iets heel moois: je gaat vet verbranden!

Hoe val je af?

Hoe val je af? Voedt de goede bacteriën met resistent zetmeel

Hoe val je af? Door resistent zetmeel te eten

Door voldoende resistent zetmeel (een resistente koolhydraat) te eten voed je de goede bacteriën (die koolhydraten afbreken) in je darmen. De bacteriën die eerder in winterslaap gingen, omdat ze geen eten hadden. Door resistent zetmeel te eten worden deze bacteriën weer actief. Er gebeuren dan een aantal dingen in je lichaam. De bacteriën fermenteren het resistente zetmeel. Het wordt afgebroken in verschillende stoffen, waaronder belangrijke vetzuren. Deze vetzuren kan je lichaam ook gebruiken om energie uit te halen. Sterker nog, verschillende organen werken beter op deze vetzuren (bijvoorbeeld je hersenen en hart). Jouw bloedsuiker niveau stijgt veel minder sterk, waardoor je lever niet alleen meer bezig is om bloedsuiker weg te werken. De lever heeft dan tijd voor een andere taak. Namelijk, het afbreken van vetten.

De goede bacteriën zorgen er ook voor dat je hongergevoel verminderd. Je voelt je langer verzadigd en vol. Dit zorgt er voor dat je minder eet en tussendoor minder trek in snacks hebt. Dit helpt je ook om af te vallen.

Bovendien geven de goede bacteriën jouw lichaam een signaal om minder insuline te maken. Hierdoor wordt je lichaam ook weer gevoeliger voor dit hormoon, zodat de cellen beter energie kunnen opnemen.

Door resistent zetmeel te eten heb je dus niet alleen een stabielere bloedsuikerspiegel en een betere bron van energie voor je lichaam, maar kun je ook vet gaan verbranden. In de overlevingsmodus is je lichaam zich aan het voorbereiden op een tijd van schaarste. Daarom wordt er energie opgeslagen als vet. Door de goede bacteriën te voeden draai je dit proces om. Jouw lichaam krijgt het signaal dat er voldoende eten (en dus energie) is. Vet opslag is dus niet nodig, waardoor de lever vet kan afbreken.

Hoe eet je genoeg resistent zetmeel?

De volgende vraag is dan: hoe kan ik genoeg resistent zetmeel eten? En wat is genoeg resistent zetmeel? De hoeveelheid resistent zetmeel die iemand nodig heeft verschilt een beetje, maar over het algemeen ligt een goede hoeveelheid boven de 30 gram per dag. Eet je dus minimaal 30 gram per dag, zit je eigenlijk al goed. Maar waar zit deze resistente koolhydraat dan in?

De makkelijkste bron van resistent zetmeel is teff graan. In 100 gram teff zit zo’n 20.5 gram resistent zetmeel! Teff kun je op verschillende manieren eten: teff vlokken met melk/yoghurt/water bij het ontbijt of in brood. Er bestaat teffbrood dat je kunt kopen, maar je kunt het ook zelf bakken. Vervang dan 30% van je meel door teffmeel.

Verder kun je ook bonen eten en afgekoelde aardappelen, pasta en rijst. Klik hier voor onze gezonde recepten!

Bron: Freetheanimal.com