Als je kijkt op de ingrediëntenlijst van een product is de kans klein dat je ‘resistent zetmeel’ tegen gaat komen. Resistent zetmeel is niet de nieuwste ‘hype’. We hebben het namelijk allemaal nodig. Wij leggen je uit waarom je resistent zetmeel in je dagelijkse voeding moet implementeren.

Wat is resistent zetmeel?

Het kan natuurlijk zijn dat je deze term voor het eerst hoort. Resistent zetmeel is niet hetzelfde als ‘standaard’ zetmeel. Resistent zetmeel is een koolhydraat, maar dan met een veel langere keten dan het zetmeel wat we normaal gewend zijn. Zie ook ons artikel wat is resistent zetmeel.

Omdat het niet volledig verteerd wordt in de dunne darm, gaat een groot deel van deze keten door naar de dikke darm. Hier kan het wel ‘gefermenteerd’ worden. Deze keten voedt de goede bacteriën in onze dikke darm. De goede bacteriën breken de keten af in energie waar zij zelf van leven. Bij het afbreken van deze keten komt ook boterzuur vrij.

De voordelen van resistent zetmeel

Standaard zetmeel kent een kleine keten die gemakkelijk afgebroken kan worden door de enzymen in je dunne darm. Zodra je lichaam klaar is met het verteren van deze kleine keten, zal een zenuw in je darm een signaal aan de hersenen afgeven. Het vertelt dat je lichaam weer voedsel nodig heeft. Resistent zetmeel daarentegen kent langere ketens. Je lichaam doet er veel langer over om dit te verteren. De zenuw in je darmen zal pas een signaal afgeven wanneer het verteerproces is afgelopen. Het grote voordeel: Je hebt minder snel honger, wat kan resulteren in gewichtsverlies!

Dat is niet het enige. Doordat je lichaam langer bezig is met het verteren, wordt de energie gelijkmatig verdeelt over 4 uur. Hierdoor krijg je geen pieken en dalen in je energielevel. We weten namelijk allemaal dat die dalen ervoor gaan zorgen dat we trek krijgen in een lekkere snack om ons energielevel weer een boost te geven. Omdat we de pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel minder heftig ervaren, hebben we ook minder erg de drang om te eten. Resistent zetmeel is daarom ook goed geschikt voor mensen met suikerziekte.

And last, but not least: De vetzuren die ontstaan bij het fermenteren van resistent zetmeel zijn erg goed voor de gezondheid. Bij voldoende boterzuur kunnen beschadigde cellen in de darmwand beter worden opgemerkt. De beschadigde cel kan als reactie apotose (zelfmoord) activeren. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het houdt in dat de kans op darmkanker vele malen kleiner wordt!