Teff glutenvrij?

Teff glutenvrij?  Teff (Eragrostis tef) is ’s werelds kleinste graansoort en een van de oudste planten, afkomstig uit Ethiopië. Het is een belangrijk voedselgewas in Ethiopië en Eritrea. Buiten Ethiopië wordt teff geteeld in Nevada en Idaho (VS), met ongeveer 1200 hectare per jaar. Teff is een glutenvrij volkoren graan en heeft de potentie om als geschikt ingrediënt voor gluten-intolerante en gezondheidsbewuste consumenten te dienen.

De voedingswaarde van Teff

De wetenschappelijke literatuur laat zien dat teff zeer voedzaam is. Het eiwitgehalte varieert meestal van 8,7 tot 11 procent, vergelijkbaar met tarwe, en het heeft een goede balans van aminozuren. Teffmeel heeft een hoog vezelgehalte (8 procent droge basis) – meerdere malen hoger dan tarwe en rijst. Het bevat ook fermenteerbare vezels: resistent zetmeel. Het hoge vezelgehalte is te danken aan het kleine formaat. Het zetmeel en de kiem worden tijdens het maalproces niet gescheiden en worden dus altijd in volkorenvorm geconsumeerd. Teff is ook een goede bron van mineralen en vitamines. Het is rijk aan ijzer – ongeveer twee of drie keer hoger dan tarwe, gerst en sorghum. Het bevat ook veel calcium, fosfor, koper, zink en magnesium. Teff heeft daarom veel voordelen voor je gezondheid. Het graan kan verschillende kleuren hebben, van wit tot bruin, wat te danken is aan het hoge gehalte aan fenolische verbindingen.

Teff Recepten

Outback Harvest en productontwikkeling

Rijst is de traditionele oogst van de boeren in Nieuw Zuid-Wales Riverina (AU), een agrarisch gebied in Australië met warm klimaat en ruime watervoorziening. Ze verbouwen ook maïs en een verscheidenheid aan wintergranen en peulvruchten, maar ze besloten een paar jaar geleden dat ze hun teeltprogramma moesten diversifiëren om duurzamer en innovatiever te worden. De agrarisch rijke en diverse Riverina maakt hun boerderijen de perfecte plek om de oude graankorrel te laten groeien op de Australische markt, teff. Niet dat teff een moeilijk graan is om te verbouwen; het groeit in bijna elk klimaat (zowel nat en droog) en op verschillende hoogtes. Ook is het niet vatbaar voor verschillende plantenziektes waar andere graansoorten wel gevoelig voor zijn. De familie McNaul plantte drie jaar geleden twee soorten teff; bruin en ivoor. Ze startten een bedrijf, Outback Harvest, en benaderden de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) en Food Innovation Australia Ltd (FIAL) om hen te helpen met het ontwikkelen van glutenvrije teff producten en snacks uit Australië. Het was de bedoeling dat de voedzame korrel (teff) in het reguliere westerse palet kon worden gebracht. “Zonder CSIRO en FIAL zouden we alleen een graan en een meelproduct kunnen hebben,” vertelde een boer.

teff glutenvrij

In andere landen is teff ook in opkomst, zoals de Verenigde Staten. Ethiopische immigranten eten hier veel teff, maar onder de rest van de bevolking groeit de populariteit ook. Wayne Carlson wordt hier gezien als de ‘vader’ van de Amerikaanse teff, die zaden importeerde en cultiveerde in 1984. Hij deed dit eerst alleen, maar over de jaren heeft hij tenminste 50 andere boeren opgeleid om hetzelfde te doen.

Voedseltoepassingen en nieuwe markten

Teffmeel wordt traditioneel gebruikt om bijvoorbeeld injera (gefermenteerd plat brood) en kitta (zoet plat brood) te maken. Daarnaast kan je er chibito (ongezuurde kitta in ballen) mee maken en anebabro (dubbellaags kitta). In tegenstelling tot platte broden is de ontwikkeling van een acceptabele broodtextuur met glutenvrije meel een voortdurende uitdaging voor voedseltechnologen. De uitdaging zit hem in het feit dat gluten essentieel zijn om de sponsachtige textuur van gebakken brood te vormen. Verder onderzoek naar verdikkingsmiddelen of structurele ingrediënten zou nodig zijn om met succes een glutenvrij brood met een hoog aandeel teffmeel te ontwikkelen.

Teff-graan en -meel worden vanuit Ethiopië in de Verenigde Staten, Europa en Australië ingevoerd in de reformwinkels en supermarktsectoren en worden gebruikt voor het maken van koekjes, cakes, platte broodjes en muffins. Bruine teff produceert een donkerder gekleurd meel met een chocolade-achtige uitstraling en smaak en is dus bij uitstek geschikt voor een product als muffins. De ivoor teff produceert lichter gekleurd meel met een nootachtige smaak en is perfect voor gerechten zoals pannenkoeken. Voorverpakte Teff-producten, zoals kant-en-klare of gemaksvoeding voor de detailhandel of op commerciële schaal, zijn in opkomst. Op het moment dat deze producten in ontwikkeling waren voor Outback Harvest, waren er nog geen andere op de markt in Australië. Sindsdien zijn er wel enkele gekomen. Dankzij de gedocumenteerde voedingseigenschappen kunnen potentiële nieuwe markten voor teff speciale producten omvatten voor gewichtsbeheersing en voedingsmiddelen met een hoog voedingsgehalte, zoals babyvoeding, traditionele medicijnen of supplementen.

Wat CSIRO deed

De doelstelling van het CSIRO onderzoek was voornamelijk het aankaarten van de mogelijkheden om ​​nieuw glutenvrij voedsel te ontwikkelen met behulp van teff als hoofdbestanddeel en om de impact van teffmeel op de textuur, kleur en smaak van nieuwe producten te onderzoeken. CSIRO ontwikkelde muffin bakmengsels, brood en knapperige balletjes, die potentie hebben als nieuw snackproduct of ontbijtgraan. De McNauls hebben recent de muffin-premix gecommercialiseerd en deze op nationaal niveau in de gezondheids- en voedingssector op de markt gebracht. Ook bieden ze de producten aan, aan cafés in Melbourne, Geelong en de Surf Coast in Victoria. Andere producten die CSIRO heeft ontwikkeld, worden momenteel gepatenteerd.

“Er is veel interesse in de producten omdat ze in Australië zijn gekweekt en gecertificeerd glutenvrij zijn,” zei boer Fraser. “Met de expertise van CSIRO op het gebied van voedselinnovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten, en dankzij hun faciliteiten en expertise, is het allemaal gelukt”, aldus Fraser. “We kijken ook naar andere kansen, zoals snackbars, tortilla’s en platte broden, en exporteren naar Azië.”

Recepten met teff graan!

Dat teff glutenvrij is, is goed nieuws! Benieuwd naar teff graan recepten, bekijk snel de Bewust Leven snel! Probeer de ontbijtmuffins met teff!

Bronnen: