De kans is groot dat je te weinig vezels eet. Vezels helpen bij aan een gezonde spijsvertering en darmwerking. Daarom wordt er geadviseerd dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting, blijkt dat Nederlanders onvoldoende vezels binnenkrijgt.

Wat zijn vezels?

Wat zijn vezels? Vezels of voedingsvezels is de verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten. Terwijl het lichaam de verteerbare koolhydraten gebruikt als energie, worden vezels niet door het lichaam opgenomen. Daardoor hebben ze een belangrijke rol bij de spijsvertering en dragen ze bij aan een gezonde darmwerking . Zo zorgen vezels er onder andere voor een verzadigd gevoel na het eten en dienen ze als voeding voor de gezonde bacteriën in onze darmen. Bovendien houden ze het vocht vast in de darmen, waardoor de stoelgang soepel wordt. Wanneer we niet voldoende goede voedingsvezels eten kan dit niet alleen leiden tot een tragere stoelgang, maar zelfs leiden tot andere klachten die nadelig zijn voor onze gezondheid.

Hoeveel voedingsvezels heb ik nodig?

Vanaf zes gram per dag hebben vezels een positieve invloed op de stoelgang, maar meer is beter, want vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer tussen de 30-40 gram vezels per dag nodig. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de mensen dit niet haalt, en gemiddeld 19 gram per dag binnenkrijgt. Nu blijkt uit het onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting dat Nederlanders te weinig vezels eten, vrouwen 11 gram te weinig per dag en mannen 17 gram te weinig per dag.

Signalen dat je te weinig vezels binnenkrijgt

Hoe weet je of je wel genoeg van dit belangrijke component binnenkrijgt? Women’s Health legt uit! Dit zijn de signalen dat je niet genoeg vezels binnenkrijgt:

  1. Je gaat niet elke dag naar het toilet: Als je niet dagelijks naar het toilet gaat zou dat sowieso een teken kunnen zijn dat je vezels tekort komt.
  2. Je cholesterol is te hoog: Het eten van vezels heeft een positieve invloed op je cholesterol. Wanneer vezels door je lichaam gaan plakt de cholesterol er als het ware aan vast, en verlaat op die manier je lichaam. Te weinig vezels betekent voor het cholesterol dus te weinig manieren om het lichaam mee te uit te varen.
  3. Je hebt kort na je laastste maaltijd alweer trek: Heb je een uur na je maaltijd alweer trek dan kan het zijn dat je te weinig vezels hebt genuttigd. Goede vezels zorgen ervoor dat een verzadigd gevoel lang aanhoudt.

Vezelrijk brood voor een gezonde spijsvertering

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang. Vezelrijke voeding kan spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang voorkomen. Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten. Dit belang wordt ook onderstreept door de Maag Lever Darm Stichting. Brood is een van de belangrijkste leveranciers van voedingsvezels. Zo wordt het voor de consument een stuk makkelijker om meer vezels binnen krijgen.

Goede vezels in slankbrood

Als je moeite hebt om dagelijks aan voldoende vezels te komen dan is er slankbrood. Dit brood bevat maar liefst 24 gram vezels per 100 gram en is daarmee vezelrijke voeding. Het brood is gemaakt van een mix van het oer-graan Teff volkoren graan en tarwe volkoren graan. Teff bevat veel mineralen, vitamines en resistent zetmeel. Je kan ook zelf teff brood maken, check it out!