In de laatste 30 jaar heeft onze gezondheid flink te lijden gehad. De zogenaamde welvaartsziekten komen steeds vaker voor. Volgens cijfers van het CBS is het percentage Nederlanders dat overgewicht heeft van 1986 tot 2017 gestegen van 28,1% naar 48,8%! In 2018 had net iets meer dan de helft (50,2%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht (BMI groter of gelijk aan 25). In totaal heeft zelfs 15% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas. Daarbij komen ook extra risico’s op hart- en vaatziekten en diabetes type II. Ook zijn veel mensen chronisch ziek. Hierdoor is gezond eten een belangrijk onderwerp in onze samenleving. We stellen onszelf steeds weer de vraag: “Wat zit er in ons eten dat ons ziek en ongezond maakt?”

Wat is er dan mis met onze voeding?

Eerst was suiker de aangewezen boosdoener. Maar alle suikervrije producten en dranken hebben niet voor een verbetering gezorgd. Ook onze poging om het vet uit ons eten te halen had geen effect. Toen waren ook de koolhydraten aan de beurt. Koolhydraatarme diëten en koolhydraatarme voedingsproducten zijn tegenwoordig overal te vinden. Toch blijven we met zijn alle dikker en ongezonder worden. 

Het is tijd voor een andere vraag

Misschien is het niet wat er in onze voeding zit dat ons ongezond maakt. Het verwijderen van aangewezen ‘ongezonde voedingsstoffen’ uit ons eten heeft duidelijk niet geholpen. Het is dus tijd voor een nieuwe vraag:

“Wat MIST er in onze voeding waardoor we ongezond zijn?”

Gezond eten: hoe we het kunnen bereiken

Ons huidige dieet zit boordenvol met snelle koolhydraten die worden afgebroken tot suikers. Hierdoor stijgt ons bloedsuiker enorm snel, maar daalt deze ook erg snel. Hierdoor heb je al snel weer honger en eten we nog meer snelle koolhydraten. Waardoor overeten al snel gebeurd.

Wat wij missen in onze huidige eetpatronen zijn goede koolhydraten. Deze zorgen voor een langdurige verzadiging, waardoor we niet meer overeten. Bovendien zorgen goede koolhydraten voor alternatieve brandstoffen voor het lichaam, zoals vetzuren. Deze vetzuren zorgen voor gezonde darmen en een gezond lichaam. Met voldoende vetzuren en minder suikers kan jouw lichaam ook opgeslagen vet verbranden, waardoor afvallen makkelijker wordt. Een van de belangrijke goede koolhydraten die hieraan bijdraagt is resistent zetmeel.