Frituren wordt als super ongezond en slecht gezien. Een alternatief, de Airfryer, is steeds populairder in Nederland en wordt ook wel gezien als gezond frituren. Een Airfryer is eigenlijk een kleine mini hete lucht oven. Doordat er hete lucht door de oven heen geblazen wordt, wordt de grill heet en wordt de inhoud krokant. In veel reclames wordt het apparaat aangeprezen als super gezond. Is dit ook echt zo of is dit pure marketing? Dat vertellen we je in dit artikel.

Frituren ongezond

De vetten die gebruikt worden om te frituren bevatten vaak transvetten. Deze vetten worden wetenschappelijk in verband gebracht met onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Andere gevaren van frituren zijn de gevolgen van de gebruikte temperatuur en de olie in de frituur. De hoge temperatuur om het voedsel te bereiden maakt meer vitamines en mineralen kapot. Daarnaast kunnen er in olie die niet op tijd ververst wordt, schadelijke stoffen ontstaan.

Gezond frituren : frituren zonder vet

De Airfryer maakt het mogelijk om op een gezondere manier snacks of maaltijden te maken. Hete circulerende lucht bereidt het eten, zonder liters olie of vet nodig te hebben. De lucht warmt op tot 200 graden Celsius, waarna de constante werveling van deze hete lucht ervoor zorgt dat de gerechten gaar worden en een krokante laag krijgen. Het keukenapparaat is dan ook een directe tegenhanger van de traditionele frituurpan en bijvoorbeeld (hete lucht) oven.

De Airfryer is een handig apparaat is voor verschillende gerechten. Naast frites en snacks kun je ook groenten, vlees, brood en zelfs cakes in de hete lucht friteuse maken.

Frituren vs Airfryer

Frituur vs Airfryer

 

Is een Airfryer gezond?

Er zijn een aantal redenen waarom een Airfryer gezonder is dan een traditionele frituurpan.

Omdat Airfryer gerechten minder vet, calorieën en acrylamide bevat dan ingevroren voedsel, zorgt dit ervoor dat het een gezondere keus is. Desalniettemin zijn het nog steeds gefrituurde gerechten. Daarom is het goed om in gedachten te houden dat er nog steeds olie wordt gebruikt om er gefrituurd voedsel van te maken. Verschillende studies hebben bewezen dat gefrituurd voedsel meerdere negatieve effecten op de gezondheid hebben. Zo heeft een studie onder ruim 15.000 deelnemers bevestigd dat het eten van gefrituurd voedsel geassocieerd wordt met een groter risico op hartfalen.

In vergelijking met frituren, kan het gebruik van een Airfryer de hoeveelheid vet, calorieën en mogelijk schadelijke stoffen in je voedsel verminderen. Airfryer voedsel is echter vergelijkbaar met traditioneel gefrituurd voedsel bij het frituren met olie. Het regelmatig eten ervan kan in verband worden gebracht met gezondheidsrisico’s.

Hoewel de Airfryer een beter alternatief is dan de normale frituurpan, is het beperken van het eten van gefrituurd voedsel de beste optie als het gaat om je gezondheid.