Lekker en gezond broodbeleg om makkelijker af te vallen en genoeg voedingstoffen binnen te krijgen.

Om gezond te ontbijten of lunchen is het niet alleen belangrijk om gezond brood te eten, maar ook gezond broodbeleg. Het is al heel goed om bijvoorbeeld brood te eten met resistent zetmeel. Brood met resistent zetmeel is bijvoorbeeld Slankbrood, hiermee kan je afvallen zonder te diëten. Het is dan natuurlijk wel van belang dat er voor gezond broodbeleg wordt gekozen. Er zijn veel mogelijkheden voor gezond beleg en de verschillende opties kunnen ook creatief gecombineerd worden.

Zuivelproducten als gezond broodbeleg

Er zijn verschillende soorten zuivelproducten die mogen worden gezien als gezond broodbeleg. Dit zijn alle soorten 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella en zachte geitenkaas. Deze producten zijn niet te vet en staan tevens ook in de schijf van vijf. Lekkere recepten met deze producten zijn bijvoorbeeld hüttenkäse met radijsjes, een plakje kaas met paprika of sla en zuivelspread met verse vijgen. Natuurlijk kan je de producten combineren hoe je zelf wilt!

Vis als gezond broodbeleg

Alle soorten vis zijn goed om te eten mits het niet is gefrituurd of gebakken. Soorten vis die erg lekker zijn op een boterham zijn zalm, tonijn, makreel, forel of haring. De meeste vis is rauw of gerookt erg lekker. Gerookte zalm kan goed worden gecombineerd met een beetje sla of komkommer. Tonijn is rauw lekker met peper en zout maar kan ook worden klaargemaakt uit blik. Probeer ook eens makreelspread met rucola, ga voor sardine uit blik met komkommer of maak zelf een salade met gerookte forelfilet.

gezond broodbeleg

Groente en fruit als gezond broodbeleg

Groente en fruit is altijd goed om af te vallen en bevatten tevens ook veel voedingsstoffen en vitamines. Gelukkig zijn veel soorten ook prima te combineren op brood met andere producten. Goede voorbeelden zijn tomaat, sla, wortel, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, aardbei, vijgen en nog veel meer. Groente en fruit komen natuurlijk in alle soorten en maten en daarom zijn de mogelijkheden eindeloos. Lekker op brood is bijvoorbeeld paprikaspread, geraspte wortel met rozijnen, gegrilde groente, avocado met sla. Fruit kan ook lekker zijn op brood, zoals een boterham met plakjes banaan, plakjes aardbei of plakjes appel met schil.

Overig gezond broodbeleg

Naast zuivel, vis, groente en fruit zijn er nog veel andere opties voor gezond broodbeleg. Halvarine of margarine is een gezonde vervanger van normale boter. Varieer een keer met ei; bak een ei met een heel klein beetje olie, kook een ei of probeer een ei te pocheren. Let er wel op dat je ei niet te vaak eet, 2 tot 3 keer per week is genoeg. Ei bevat namelijk veel cholesterol. Noten zijn ook een gezonde optie voor op brood. Notenpasta of pindakaas met 100% pinda’s of noten zonder toegevoegd zout of suiker behoren ook tot het gezonde beleg. Een andere voedzame optie is zelfgemaakt hummus. Het is belangrijk dat je het zelf maakt want de voorverpakte variant bevat te veel zout. Probeer bijvoorbeeld eens doperwtjesspread, notenpasta met plakjes komkommer, hummus met avocado of gekookt ei met tomaat.

Combineer zelf alle verschillende producten. Zo is het vaak lekker om zuivelproducten met groente of fruit te combineren of vis met groente. Mocht je een lekkere combinatie hebben ontdekt vertel het ons dan in de reacties!