Tegenwoordig liggen er veel producten in het schap waarin zoetstoffen voorkomen. Mensen die willen afvallen eten ook vaak zoetstoffen in plaats van suiker, om zo hun calorie inname te verminderen. Ze drinken bijvoorbeeld Stevia zoetjes in de koffie in plaats van suiker. Zoetstoffen bevatten weinig calorieën, maar het gebruik wordt regelmatig in twijfel getrokken omdat het ziektes zou veroorzaken. Vaak wordt dan ook de vraag gesteld; is het eten van zoetstoffen veilig?

Zoetstoffen giftig voor je darmen?

Onderzoekers van de universiteiten Ben Gurion (Israël) en Nanynang Technological University (Singapore) toonden in september 2018 aan dat zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen slecht voor je darmen zijn. De wetenschappers onderzochten zes zoetstoffen ; aspartaam, saccharine, sucralose, neotaam, advantaam en acesulfaam kalium. Ze keken ook naar tien sport supplementen die deze zoetstoffen bevatten. Deze stoffen en supplementen zijn goedgekeurd in Europa en de Verenigde Staten.

Door middel van lichtgevende bacteriën, werd onderzocht of er een giftig effect werd gevonden. De lichtgevende bacteriën die gebruikt werden gaven licht wanneer ze een gif tegenkwamen, om zo het proces in ons lichaam na te bootsen. Toen de bacteriën werden blootgesteld aan 1 milligram per milliliter van de zoetstoffen, werden giftige effecten gevonden. De lichtsterkte gaf ook de mate van giftigheid aan. Concluderend zeiden de onderzoekers dat het eten van kunstmatige zoetstoffen de darmwerking tegenwerkt. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Molecules’.

zoetstoffen giftig

Wat zijn zoetstoffen?

Om voedingsmiddelen zoeter te maken worden zoetstoffen gebruikt. Deze stoffen vervangen suiker in producten, om het product even zoet te laten smaken maar met minder calorieën. De zoet stoffen die worden gebruikt in producten hebben een E-nummer, wat betekent dat de stof niet schadelijk is voor de gezondheid. Dit wordt vastgesteld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Welke soorten zoetstoffen zijn er?

Er zijn meer dan 15 soorten goedgekeurde zoetstoffen. Er zijn natuurlijke zoetjes, zoals honing, ahornsiroop, stevia en dadels welke niet schadelijk zijn voor je gezondheid zolang je ze met mate eet. Ook zijn er onnatuurlijke (kunstmatige) zoetstoffen die worden gemaakt in een fabriek. De kunstmatige zoetstoffen kunnen worden onderverdeeld in polyolen en intensieve zoetstoffen.

  • Polyolen worden niet in het lichaam opgenomen, je proeft dus alleen een zoete smaak. Bijwerkingen : overmatige inname kan laxerend werken. Een voorbeeld is xylitol, wat in kauwgom wordt gebruikt.
  • Intensieve zoetstoffen zijn synthetisch gefabriceerd en veel zoeter dan gewone suiker. Dit komt bijvoorbeeld voor in light frisdranken zoals Cola Light en Crystal Clear.

Zijn zoetstoffen veilig?

Zoetstoffen hebben een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Dit is afhankelijk van het soort zoetstof en je lichaamsgewicht. Er is dan ook geen eenduidige richtlijn voor. Je moet wel veel van de stoffen binnenkrijgen om gezondheidsproblemen te krijgen, maar je kunt je voorstellen dat sommigen niet enthousiast zijn over het drinken van light producten. Kinderen halen de maximale grens nog eerder, door hun lagere lichaamsgewicht. In een interview door Trouw, zegt Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) onderzoeker Erik Konings : “Bij meer dan twee glazen frisdrank per dag krijgen deze dreumesen al te veel cyclamaat binnen”. Daarnaast zegt hij dat onderzoek aantoonde dat er sprake is van stapelingseffecten. “Zoetstoffen zitten niet alleen in frisdrank of siroop maar ook in yoghurtdranken, chocolademelk en vruchtensappen”, aldus Konings.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar E-nummers. Omdat de EFSA & de VWA toezicht houden en reguleren is er geen reden tot paniek, maar dat (de hoeveelheid) zoetstoffen die je tot je neemt effect kan hebben is wel goed om in je achterhoofd te houden. Drink en eet zoetstoffen dus met mate, ook omdat de zuren in frisdrank slecht zijn voor je tanden.

zoetstoffen veilig

Zoetstoffen dikmakers?

Als je te veel suiker eet, wordt je daar dik van. Volgens prof. dr. Aart jan van der lelij (hoogleraar endocrinologie) hou je jezelf voor de gek door te denken dat zoet stoffen gezonder zijn dan normale suiker. De gezondheidswinst zou verwaarloosbaar zijn, zei hij tegen de NPO. ‘Suiker is suiker’ en we hebben er niet zoveel van nodig als de meeste mensen eten, zoals ook naar voren kwam in ons artikel over suikerinname onder Nederlanders.

Zoetstoffen diabetes

De zoetstof Stevia is een bekende natuurlijke zoetstof voor diabetici. Stevia heeft geen effect op de suikerspiegel en bevat bovendien geen calorieën. Hou er rekening mee dat andere natuurlijke zoet stoffen je bloedsuikerspiegel flink kunnen laten stijgen.

Veel instanties zeggen dat er geen ophef nodig is over zoetstoffen, omdat de E-nummers zijn goedgekeurd door EFSA. Aan de andere kant is het ook een geldig argument dat de lange termijn werking nog niet bekend is. Daarom houden wij het liever bij water, melk, koffie en thee zonder suiker.

Doe jij al mee aan onze frisdrank challenge?