Makkelijker afvallen door vezels te eten

Er zijn tegenwoordig veel keuzes als het gaat om het volgen van een dieet. De meningen over wat goed voor je is en welke diëten werken zijn verdeeld. Je hoeft namelijk niet altijd een streng dieet te volgen om gewicht te verliezen. Afvallen door vezels is een eenvoudige manier om gewicht te verliezen door wat aanpassingen te maken in je alledaagse eetgewoontes. In het artikel leggen we uit hoe je kan afvallen door vezels en wat je daarvoor moet doen.

Hoe werkt afvallen door vezels?

Volgens Dr. Guido Camps, voedingswetenschapper bij de universiteit van Wageningen, zorgen vezels alleen er niet voor dat je afvalt. Afvallen door vezels gebeurt doordat je van voeding met veel vezels sneller een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor eet je minder wat er vervolgens voor kan zorgen dat je afvalt. Doordat je minder eet krijg je minder calorieën binnen en juist meer vezels. Ook het kauwen en slikken van eten kan zorgen voor een meer verzadigd gevoel. Eet dus vooral onbewerkt eten met veel vezels waar op je langer op moet kauwen dan gemiddeld.

Vezels zitten in plantaardige producten. Je vindt ze in de celwanden van planten, oftewel in groente, fruit, zaden, noten en nog veel meer. Bekijk voor meer informatie over voedsel met vezels ons uitgebreide overzicht van vezelrijke voeding.

Oplosbare vezels en onoplosbare vezels

Er zijn verschillende soorten vezels. Een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen oplosbare en onoplosbare vezels. Beide hebben een andere functie in ons lichaam. Het afvallen door vezels zal voornamelijk gebeuren door de onoplosbare vezels. Deze vezels kunnen niet worden opgelost in water maar nemen juist water in zich op. De vezels worden groter door het constant opnemen van water waardoor je maag en darmen sneller vol zitten. Hierdoor voel je je ook voller en zul je waarschijnlijk minder eten waardoor je weer kan afvallen. Ook worden deze vezels niet verteerd waardoor ze niet als calorieën worden opgenomen in je lichaam. Dit bevordert het verliezen van gewicht. Wel is het erg belangrijk om veel water te drinken wanneer je veel vezels eet. Omdat de vezels veel vocht opnemen kan je stoelgang dikker worden als al het vocht ontnomen wordt door de vezels.

Oplosbare vezels hebben een andere functie. Deze vezels woorden door bacteriën afgebroken in de dikke darm en dienen vervolgens als voeding voor goede bacteriën. Dit type vezel is erg belangrijk voor de gezondheid omdat het de darmflora in balans houdt. Een gezonde darmflora is belangrijk voor de bloedsuikerspiegel, cholesterolniveau en immuunsysteem.

afvallen door vezels

Hoe kan ik afvallen door vezels?

Zoals gezegd is het belangrijk om oplosbare en onoplosbare vezels te eten. Producten die veel onoplosbare vezels bevatten zijn volkoren graanproducten, noten, zaden en tarwe. Producten met veel oplosbare vezels zijn lijnzaad, fruit zoals sinaasappel en pruimen, peulvruchten, granen zoals havermout, zoete aardappels en spruitjes. Het is niet goed om in 1 keer heel veel van dit soort producten te eten. Het is belangrijk om de inname van oplosbare vezels langzaam op te bouwen zodat je lichaam er aan kan wennen. Doe je dit niet dan kan je last krijgen van maagkrampen, diarree en een opgeblazen gevoel.

Om er voor te zorgen dat je voldoende vezels eet kan je je houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Het advies is dat mannen 40 gram en vrouwen 30 gram vezels per dag moeten binnen krijgen. Dat zijn per dag zo’n 7 volkoren boterhammen, 200 gram groenten met een portie aardappelen en daarnaast nog 2 stuks fruit. Dit is natuurlijk erg veel om elke dag te eten. Maar je kan dit voor jezelf makkelijker maken om te zorgen dat je dit aantal goed verdeeld over verschillende maaltijden. Een andere manier om aan dit hoge aantal vezels te komen is door teff toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Deze graansoort bevat veel vezels maar ook resistent zetmeel.

Heb je ervaring met afvallen door vezels te eten of heb je een lekker recept wat veel vezels bevat, laat het ons weten in de reacties!