De gezondheidstrends van 2019 op een rijtje.

Elk jaar zijn er weer nieuwe gezondheidstrends; de nieuwe levensstijlen, diëten of bepaalde aanpassingen in je dagelijkse leven. Maar zijn al deze trends wel zo gezond, wat zijn de voor- en nadelen en zijn deze trends wel voor iedereen geschikt? De meest populaire gezondheidstrends van 2019 hebben we hieronder voor je uitgelegd.

Hoe val je af? Om effectief af te kunnen vallen moet je resistent zetmeel eten. Hiermee worden de goede bacteriën in je darmen gevoed. Dit is belangrijk voor de aanmaak van vetzuren die vervolgens worden omgezet in energie. Ook zijn deze vetzuren belangrijk voor je organen. De goede bacteriën zorgen er ook voor dat je minder trek krijgt waardoor je minder snacks tussendoor eet, wat weer helpt om af te vallen. Omdat je lichaam het signaal krijgt dat er voldoende voeding is binnen gekregen zal je lichaam geen vet opslaan maar juist verbranden. Het is dus heel belangrijk om resistent zetmeel te eten, dit zal in 2019 ook een gezondheidstrend blijven. Het voordeel is dat het een manier van leven is in plaats van een tijdelijke oplossing. Daarom zijn wij hier een voorstander van. Voorbeelden van producten met resistent zetmeel zijn teff graan, bonen, afgekoelde aardappelen, pasta en rijst.

Interval vasten

De eerste van de gezondheidstrends is het interval vasten, ook wel “intermittent fasting” genoemd. Hierbij maakt het niet uit wat je eet maar juist wanneer je eet. Een deel van de dag mag je eten en het andere, langere deel van de dag mag je juist helemaal niets eten. Tijdens de periode dat je vast, mag je gewoon drinken. Let wel op dat je drinken geen calorieën bevat. Voor meer inspiratie voor gezonde drankjes kan je ons artikel over gezond drinken lezen. Ook zijn er verschillende soorten tijdsduren van het vasten, de meest bekende is LeanGains. Hierbij wordt er dagelijks 14 tot 16 uur gevast en mag er 8 tot 10 uur worden gegeten.

Het begin van het vasten zal zwaar zijn omdat je de eerste week/weken veel honger krijgt op de momenten dat je niet mag eten. Het krijgen van een nieuw eetritme kost tijd, maar zodra je hier door heen komt zul je merken dat het een stuk makkelijker is om niet te eten.

Voor- en nadelen interval vasten

De belangrijkste voordelen van interval vasten zouden zijn dat het een handige methode is om af te vallen. Je eet minder maaltijden dan gewoonlijk maar je kan wel gewoon blijven eten wat je lekker vind. Je moet nog wel de aanbevolen hoeveelheid calorieën innemen. Als je normaal bijvoorbeeld 5 maaltijden van 500 calorieën per maaltijd neemt dan kan je dit nu innemen door 2 grote maaltijden te eten van 1250 calorieën per maaltijd. Het diëten kan hierdoor mentaal makkelijker worden omdat je gewoon nog een grote hoeveelheid mag eten. Dit maakt het ook makkelijker om uit eten te gaan met vrienden omdat je gewoon kan eten wat je lekker vind en niet “saai” hoeft te zijn.

De grootste nadelen van interval vasten zijn dat het eten van minder dan 3 maaltijden per dag zorgt voor een afname van de verzadiging. Ook kan langer dan 36 uur vasten zorgen spierverlies. Daarnaast is deze manier van afvallen niet verstandig voor mensen die veel calorieën moeten binnenkrijgen, bijvoorbeeld mensen die fysiek werk hebben of mensen die juist moeten aankomen.

Al met al is het een variatie op gecontroleerd eten. Het komt er nog steeds op neer dat er maar een bepaald aantal calorieën op genuttigd moeten worden. Let wel op of dit dieet bij jouw persoonlijke situatie past.

Sportvasten

De tweede gezondheidstrend is het sportvasten. Deze manier van vasten is er voor bedoeld om in 10 dagen te switchen van suikerverbranding naar vetverbranding. Dit realiseer je door een combinatie van vasten, sporten en bepaalde voedingssupplementen. Er wordt beweerd dat je hierdoor meer energie, gewichtsverlies en een fitter gevoel krijgt. Op www.sportvasten.nl kun je jouw eigen coach aanvragen die je helpt om deze 10 dagen goed vol te houden en vertelt welke voeding je nodig hebt. Dit dieet is alleen geschikt voor mensen met een goede basisconditie, het is van belang dat je nu al redelijk wat sport en ook op gewicht bent. Dit dieet is er speciaal voor om fit te worden en een paar kilo’s te verliezen. Ook zal na dit dieet het sporten makkelijker gaan en zul je je fitter voelen dan ooit.

Ketogeen dieet

De volgende van de gezondheidstrends van 2019 is het ketogeen dieet. Dit is een dieet waarbij er minder eiwitten en minder koolhydraten worden gegeten en juist meer vetten. Het ketogeen dieet was eigenlijk bedoeld voor kinderen/mensen met epilepsie om aanvallen te verminderen. Nu is gebleken dat dit ook een effectief dieet is om af te vallen. Het dieet is bedoeld om in plaats van koolhydraten, vetten te gebruiken voor energie. Door het overslaan van koolhydraten zal je lichaam gebruik maken van de vetten die worden afgebroken in de lever waardoor ketonen in het bloed komen. Deze worden gebruikt als energie waardoor vetten dus een energiebron zijn. Wanneer je lichaam dit doet ben je in ketose, vanaf dit moment zal vet afnemen.

Begin met het schrappen van alle producten die koolhydraten bevatten. De eerste week mag je 90% vetten eten en 10% eiwitten en koolhydraten. Maak voor jezelf een lijstje met producten met vet die je lekker vindt. Kijk vervolgens welke je als ontbijt kan eten en welke als lunch en diner. De eerste 4 a 5 dagen kan je last krijgen van vermoeidheid maar dit is tijdelijk, ook sporten kan hierdoor lastig zijn. Na deze periode zal je dieet voor 80% uit vetten bestaan en 20% uit eiwitten en koolhydraten. Voorbeelden van wat goed is om te eten zijn vis, eieren, noten en vet vlees. Goede producten met koolhydraten zijn groene groenten, zuivelproducten en noten. Klik hier voor meer informatie over een ketogeen dieet.

Gezondheidstrends

Meer slaap

Slaap is erg belangrijk voor je gezondheid, het is daarom 1 van de belangrijkste gezondheidstrends van 2019. Er zijn veel redenen waarom slaap zo belangrijk is. Het is ten eerste nodig om er voor te zorgen dat je lichaam goed functioneert, het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur goed is en dat je zenuwstelsel werkt. Wanneer je niet genoeg slaapt raak je sneller geïrriteerd en ben je ongeduldiger. Het kan zelfs je gevoel voor humor beïnvloeden. Ook kan je je minder goed concentreren, dingen herinneren en beslissingen maken. Tijdens het slapen verwerkt je lichaam voedsel, wanneer je minder slaapt is er minder tijd om voedsel te verwerken wat kan leiden tot extra kilo’s. Tevens tast minder slaap je immuunsysteem aan waardoor je sneller ziek kan worden.

Bovendien is slaap belangrijk voor je uiterlijk, tijdens het slapen worden je huid- en haarcellen vernieuwd. Ook is de kans op diabetes hoger wanneer je slaapritme niet constant is. Last but not least, een slaaptekort zorgt voor meer stress en kan net als alcohol het reactievermogen vertragen. Je hebt dan minder concentratie en coördinatievermogen. Probeer 8 uur per dag te slapen om zo te voorkomen dat je te weinig slaapt. Natuurlijk zijn er ook mensen die minder of juist meer slaap nodig hebben om gezond te blijven. Voel voor jezelf aan hoe fit jij je voelt bij het aantal uren dat je slaapt.

Minder alcohol

Het is al vaker gezegd maar het minder drinken van alcohol heeft een heel positieve invloed op de gezondheid. In 2019 is dit een echte hype geworden, het begon al met dry january, veel mensen dronken de hele maand januari geen alcohol. Ook zie je dat hierna veel mensen hebben besloten om dit door te zetten. De schadelijke effecten van alcohol worden steeds duidelijker en veel mensen zien nu eindelijk de ernst hiervan in. Alcohol is een dikmaker en ook schadelijk voor de hersenen bij overmatig gebruik. Het is daarom belangrijk om niet te veel te drinken maar zoals altijd het volgende in acht te nemen: drink met mate!

Foodswaps

Je gaat het steeds vaker zien: vervangers van bepaalde producten om een gezonder voedingspatroon te krijgen. Ook dit is een van de gezondheidstrends die in 2019 alleen maar groter zullen worden. Foodswaps zijn vaak de minder gezonde onderdelen van eten die worden vervangen door een gezonder product met meer vezels en minder calorieën. Voorbeelden hiervan zijn bloemkoolrijst, bloemkoolpizza, courgette-spaghetti en bietenwraps. Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor een gezond voedingspatroon.

Weet jij nog andere gezondheidstrends die wij hier niet tussen hebben staan? Deel het met ons in de reacties!