Sinterklaas is alweer bijna in het land. De schappen van de supermarkt liggen al enige tijd vol met strooigoed, chocoladeletters en andere Sinterklaas-gerelateerde lekkernij. Jammer genoeg zijn deze snoepjes, koekjes en chocola niet altijd even gezond. Daarom delen wij een recept voor gezonde kruidnoten met jullie!

Gezonde kruidnoten

Hoe lekker is het om zonder schuldgevoel te kunnen genieten van overheerlijke kruidnoten?! Dat dachten wij dus ook. Laten we beginnen met de benodigdheden, dan laten we je daarna zien hoe je de glutenvrije, gezonde kruidnoten maakt.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram roomboter;
  • 120 gram boekweitmeel;
  • 75 gram amandelmeel;
  • 75 gram teffmeel;
  • 100 gram (medjoul) dadels;
  • 50ml melk (of amandelmelk of rijstmelk);
  • 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden;
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder.

De benodigdheden vallen toch best mee?! Deze kruidnoten zijn gezonder, omdat er geen geraffineerde suikers aan worden toegevoegd! En dankzij het teffmeel krijg je ook nog eens resistent zetmeel binnen. Een echte win-winsituatie! Tijd om te beginnen.

Zo maak je deze gezonde kruidnoten:

Snij de dadels in zeer kleine stukjes en laat dit een kwartiertje weken in verwarmde melk. Klop vervolgens de roomboter zacht. Voeg alle droge ingrediënten (dus het meel, de kruiden en het bakpoeder) en de geweekte dadels toe aan de boter. Kneed dit goed samen tot een soepel deeg. Laat het vervolgens minimaal dertig minuten in de koelkast rusten. Ondertussen kan je de oven verwarmen op 160 graden.

Draai mooie en kleine balletjes van het deeg en plaats deze op je bakplaat (uiteraard wel met wat bakpapier). Druk de bovenkant vervolgens een beetje plat. Laat dit 20 minuutjes in de oven bruin en gaar worden en dan is het tijd om te smullen! Laat je het aan ons weten wanneer je dit geprobeerd hebt?!