Hoe ontstaat overgewicht? Jarenlang hebben we te horen gekregen dat overgewicht ontstaat doordat we te veel eten en te weinig bewegen. De waarheid ligt wat meer genuanceerd. Het gaat namelijk niet zo zeer om de hoeveelheid voedsel die we eten, maar om de voedingsstoffen die missen in ons eten. Om blijvend te kunnen afvallen is het belangrijk dat we begrijpen hoe we te zwaar worden.

Hoe ontstaat overgewicht echt?

Hoe ontstaat overgewicht en obesitas?

Ongezonde darmflora zorgt voor een ongezond lichaam

Door voedsel te eten dat weinig resistent zetmeel bevat gaan de bacterie groepen die koolhydraten afbreken in een soort slaapstand. Ze hebben immers geen eten. Hierdoor kunnen andere groepen bacteriën juist enorm groeien. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in de overlevingsmodus komt. Deze bacteriën zijn namelijk enorm goed in het snel afbreken van onze voeding in bloedsuiker. Hierdoor stijgt het niveau van je bloedsuiker veel te snel. Al deze suiker moet ergens heen. Met insuline wordt de suiker eerst naar de cellen vervoerd. Wat er overblijft wordt als glycogeen in de lever en spieren opgeslagen of omgezet in lichaamsvet. Doordat jouw lichaam constant hard moet werken om het bloedsuikerniveau te stabiliseren is er constant insuline nodig. Dit zorgt ervoor dat je lichaam steeds minder op de insuline reageert.

Deze zelfde bacteriën stimuleren ook je hongergevoel. Je voelt je niet verzadigd en gaat hierdoor meer en/of vaker eten. Wanneer deze bacteriën hebben gegeten maken ze het stofje dopamine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat jij je goed voelt na het eten. Een heel slim trucje, want hierdoor ga je dus meer eten dat weinig resistent zetmeel bevat eten!

Dankzij het overschot aan bloedsuiker is je lever ook constant bezig om bloedsuiker in vet om te zetten. Je begrijpt wel dat er hierdoor constant vet wordt opgeslagen in je lichaam. Zo ontstaat uiteindelijk overgewicht of zelfs obesitas!

En nu?

We weten nu dat een tekort aan resistent zetmeel in je voeding een proces in gang zet dat ervoor zorgt dat je dik wordt. In het artikel “Hoe val je af?” laten we zien hoe het eten van resistent zetmeel jou kan helpen om af te vallen.

Bron: Motherjones.com