Al jaren is het aantal mensen met overgewicht in Nederland aan het stijgen. Ook onder kinderen komt overgewicht en obesitas vaker voor dan zo’n 50 of 60 jaar geleden. De redenen dat er meer dikke kinderen zijn hangen samen met de redenen dat volwassenen steeds meer aan overgewicht lijden. Kinderen eten zoals hun ouders, vaak omdat ze niet anders kunnen.

Obesitas en overgewicht voorkomen met gezond eten

In het artikel Gezond eten: wat is er mis met onze voeding? heb ik uitgelegd dat we eigenlijk helemaal niet weten wat gezond eten inhoud. We denken dat we dik worden van vetten en koolhydraten en staan er niet bij stil dat we dik worden van het gebrek aan goede koolhydraten.

We geven onze kinderen ’s ochtends boterhammen mee die vooral uit snelle koolhydraten bestaan, laten ze snelle koolhydraten voor ontbijt eten en geven ze veelal drinken dat voornamelijk uit suiker bestaat. En dan vinden we het gek dat onze kinderen er alsmaar meer van willen met als gevolg overgewicht of zelfs obesitas.

Meer dan een gezondheidsprobleem

Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor hun directe gezondheid. Er is gebleken dat overgewicht op jonge leeftijd grotere gevolgen heeft op de gezondheid op latere leeftijd. Bovendien hebben kinderen en tieners met overgewicht ook veel last van stigmatisering. Ze worden vaak gepest en lopen ook meer kans om problemen zoals eenzaamheid, depressie, angststoornissen en een laag zelfbeeld te ontwikkelen. Zie ook de websites van Volksgezondheid en Zorg en Nederlands Jeugdinstituut voor meer informatie.

Afvallen en obesitas voorkomen

Hoe kunnen we dan voorkomen dat onze kinderen dik worden? En als we al overgewicht hebben of aan obesitas lijden, hoe kunnen we dan weer afvallen? Dit kan door voldoende resistent zetmeel en andere goede koolhydraten te eten. Met zo’n 13 gram resistent zetmeel in elke maaltijd en zo min mogelijk snelle koolhydraten (en dus zo veel mogelijk langzame koolhydraten en vezels) kunnen we ervoor zorgen dat ons lichaam de juiste brandstoffen gaat gebruiken. We krijgen door de juiste voeding weer genoeg vetzuren in ons lichaam. Deze vetzuren zijn een betere bron van energie voor ons lichaam dan suikers. Bovendien voelen we ons langer vol waardoor we minder eten. Hierdoor krijgt ons lichaam extra kans om opgeslagen vet te verbranden en vallen we af.

Het is dus helemaal niet nodig om dieet na dieet te volgen en steeds weer teleurgesteld te zijn met de resultaten. Afvallen is veel gemakkelijker met een gebalanceerd voedingspatroon waarbij voldoende resistent zetmeel en langzame koolhydraten gegeten worden. Zorg er daarbij ook voor dat je regelmatig beweegt en je zult merken dat je je een stuk gezonder en fitter voelt! Enne… Een enkel keertje snoepen is dan helemaal niet erg.