We horen de term steeds vaker: superfoods. Maar wat zijn superfoods nu precies? De definitie die vaak gegeven wordt, zoals bijvoorbeeld op Authority Nutrition en Live Science, omschrijft superfood als een voedingsmiddel dat relatief veel goede voedingsstoffen bevat vergeleken met de hoeveelheid calorieën die het bevat. Wanneer je bedenkt dat we in ons moderne voedsel veel van deze voedingsstoffen missen, lijkt het een super idee om veel superfood te gaan eten.

De hype van superfood: goed of niet?

De eerste keren dat superfoods genoemd werden in de media, werd het meteen een hype. De beroemdheden zweerden bij een bepaalde superfood en de wereld sloeg massaal dat product in. Van boerenkool tot zwarte bessen: veel mensen gingen ineens grote hoeveelheden ervan eten. Het is dus eigenlijk vooral handig om eten dat goed voor je is een superfood te noemen. We willen allemaal gezond eten en dit label helpt ons erbij… Toch?

Superfoods zijn geen vervanging voor variatie

Allemaal leuk en aardig, maar het is geen vervanging voor een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon. Gezond worden bereik je namelijk niet door maar één soort voedsel te eten. Om gezond te worden en gezond te blijven heb je van alle voedingsstoffen genoeg nodig. Met de nadruk op genoeg: krijg je niet genoeg van een voedingsstof binnen is dat niet goed, maar te veel is ook niet perse goed voor je!

Daarom zijn wij van mening dat er niet één superfood is en dat deze term vooral een slimme marketing truc is. Noem iets een superfood en de verkoop schiet ineens omhoog! Natuurlijk zijn sommige voedingsmiddelen beter dan anderen, maar geen enkel voedingsmiddel heeft alles wat je nodig hebt.