Wat doet resistent zetmeel?

Bijna iedereen denkt dat zetmeel als suiker werkt in het lichaam en dat klopt ook! Zetmeel bestaat uit lange ketens van een soort koolhydraat, namelijk van glucosemoleculen. Eten met veel zetmeel erin kan zorgen voor een bloedsuikerpiek en dit kan je maar beter proberen te vermijden. Resistent zetmeel is daarentegen een ander type zetmeel, namelijk een onverteerbaar zetmeel. Het resistent zetmeel die je binnenkrijgt vanuit je eten zal onverteerd door je lichaam gaan tot het in je dikke darm terecht komt. Hierbij gebeurd er iets magisch! In je dikke darm zitten namelijk gezonde darmbacteriën die hongerig aan het wachten zijn op hun voedsel; het resistent zetmeel.

Resistant starch voeding dieet

Het resistant starch voedingsdieet bevat resistent zetmeel en is in Amerika razend populair. Zo kwam het vorig jaar ook aan bod in het programma ‘Ask the Doctor’, het Amerikaanse televisieprogramma op ABC waar je medische vragen kan stellen aan doctoren. Professor Amanda Devine, ECU nutrition expert en maker van een kookboek over resistent zetmeel, zei hier dat het resistant starch voeding dieet voor het eerst werd ontwikkeld voor een aflevering. Voor dit programma is er een klein onderzoek opgezet waarbij een aantal deelnemers een ‘Australisch dieet’ hebben gevolgd. Een Australisch dieet bestaat uit gerechten met hoge waardes aan rommel en bewerkt voedsel zoals hamburgers, patat en bier.

Voordat de deelnemers hieraan begonnen, werden er bloed-, urine- en ontlastingsmonsters afgenomen. Hierna zijn de deelnemers twee weken op het Australische dieet gezet om na afloop meer monsters te nemen en de waardes te vergelijken. Hieruit bleek dat de ingewanden nadrukkelijk slechter waren dan voor het dieet.

Eén week na het klassieke Australische dieet werd het resistant starch voeding dieet ontwikkeld met als doel: het verbeteren van de gezondheid van de ingewanden van de deelnemers. Ook hierbij werden er voor- en achteraf monsters genomen om de waardes te vergelijken. Uiteindelijk werd door de resultaten en de deelnemers zelf duidelijk dat alle deelnemers zich een stuk beter voelde na het resistant starch voeding dieet.

Gezonde darmen

Zorg voor je gezonde bacteriën!

Uit veel verschillende studies is gebleken dat resistent zetmeel een positief effect heeft op je gezondheid. Resistent zetmeel zal er namelijk voor zorgen dat verschillende, gezonde bacteriën in aantal zullen toenemen. Bacteriën zullen namelijk net als mieren vermenigvuldigen wanneer je ze te eten geeft. Dat is in dit geval helemaal niet erg aangezien het om gezonde bacteriën gaat. Hoe meer van die gezonde bacteriën zich vermenigvuldigen, hoe gezonder wij worden. Een grote hoeveelheid goede bacteriën in je lichaam zal ervoor zorgen dat je immuunsysteem sterker wordt en jij ook veel gezonder. Namelijk 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen.

Het is dus belangrijk dat we goed samenwerken met ons lichaam, ook voor het tegengaan van allergieën. Een tekort aan goede darmbacteriën kan er namelijk voor zorgen dar je allergieën krijgt. Dit komt dan vaak omdat je darmen het voedsel niet meer goed kan verwerken. Zorg dus voor het juiste voedsel voor je ingewanden want dit kan ervoor zorgen dat allergieën wegblijven of er is zelfs een kans dat bestaande allergieën verdwijnen door het volgen van het resistent zetmeel dieet.

De magie in je darmen komt van Boterzuur

Op het moment dat de goede bacteriën in je dikke darm het resistent zetmeel verteren, ontstaan er bepaalde gezonde vetzuren waaronder boterzuur. De cellen die je darmwand bekleden gebruiken boterzuur als brandstof en krijgen hier dus energie van. Boterzuur is dus goed om chronische darminfecties tegen te gaan en je darmwand gezond te houden. Zelfs beschadigd DNA van de darmcel kan met boterzuur hersteld worden en daardoor wordt de kans op het ontstaan van darmkanker verminderd. In onderstaand filmpje kan je zien hoe het er in je darmen aan toegaat.

Het klassieke Australische dieet met patat en hamburgers kan dus goed smaken maar het is niet geweldig voor onze darmgezondheid. Het consumeren van een resistent zetmeel dieet, met onder andere peulvruchten en haver erin, zou beter zijn. Er zijn nog veel meer lekkere gerechten met resistent zetmeel erin. Op zoek naar tips? Kijk dan snel naar deze gevarieerde resistent zetmeel recepten!

 

Bronnen:

Energieke vrouwen academie

Particle

Fat-burning man

Selfhacked

ECU