In het artikel over de verschillende soorten resistent zetmeel hebben we enkele voorbeelden van maaltijden gegeven waar resistent zetmeel inzit. Niet alle voorbeelden waren even smakelijk. Rauwe aardappel is niet eetbaar en niet iedereen houdt van een groene, onrijpe banaan. Gelukkig zijn er ook meer smakelijke opties! Zo kan je toch lekker eten en er zeker van zijn dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gevarieerd dieet blijft natuurlijk belangrijk.

Een lijst om mee te beginnen

Hieronder vind je een lijst waar verschillende voedingsmiddelen op staan. We hebben ze gerangschikt op de hoeveelheid resistent zetmeel in een portie.

resistent zetmeel in eten

Zoals je ziet staat volkoren brood erg laag op de lijst. Zelfs lager dan gewoon brood! Combineer dat ook met het verlies van andere voedingsstoffen in onze granen (zie ook het artikel over tarwe) en je dagelijkse boterham ziet er ineens een stuk minder gezond uit. Er zijn gelukkig veel alternatieven die veel meer resistent zetmeel bevatten. Bovendien is dit geen uitputtende lijst. Deze lijst kunnen we nog veel verder uitbreiden en dat gaan we in de toekomst ook doen!

Resistent zetmeel in eten: bewuster leven

Bewuster bezig zijn met je voeding is een belangrijke omslag om gezond te worden of blijven. We vragen steeds vaker wat er in ons eten zit, of wordt gestopt, dat ons zo ongezond maakt. Wij denken dat dit niet de juiste vraag is. Wij geloven dat veel gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door wat er niet in ons eten zit. Daarbij is het van belang om op jouw eigen lichaam te letten en stil te staan bij wat jij specifiek nodig hebt in jouw dagelijkse voeding. Deze lijst laat zien dat veel van de producten die we vaak eten weinig resistent zetmeel bevatten, terwijl de aanbevolen hoeveelheid ongeveer 14 gram per maaltijd is (bron: precisionnutrition.com). Misschien is het ontbreken van resistent zetmeel in eten wel een van onze grootste problemen betreft de gezondheid!

Benieuwd of jij vandaag voldoende resistent zetmeel binnen hebt gekregen? Vul al je maaltijden in binnen onze Resistent Zetmeel Indicator om te zien of je al voldoende resistent zetmeel hebt binnengekregen! Zo niet? Dan hebben we natuurlijk een hoop inspirerende recepten met resistent zetmeel voor je klaarstaan!