Gezonde ontbijtkoek maken kan heel gemakkelijk met teffmeel. Teffmeel zit boordevol met voedingsstoffen die lekker zijn voor elk moment van de dag. Zo een smaakvolle en voedzame ontbijtkoek kom je zelden tegen en nu kan je het ook nog eens zelf maken. Lees dit artikel voor meer informatie over deze ontbijtkoek 2.0 en hoe je die gemakkelijk zelf kan maken.

Is ontbijtkoek gezond?

Niet alle ontbijtkoeken zijn gezond! Sommige ontbijtkoeken bevatten zelfs meer dan 40% suiker. En ook als we naar een plakje Peijnenburg ontbijtkoek naturel kijken, zitten daar 315 kcal in wat gelijk is aan 315.000 calorieën. Ontbijtkoek is niet erg gezond door de hoeveelheid suikers die erin zitten. Je kan daarom beter een keer kiezen voor Snelle Jelle Zero of Peijnenburg 0%, dit zijn namelijk ontbijtkoeken zonder toegevoegde suiker.

In Nederland worden ontbijtkoeken vaak gebruikt als vervanger van een ontbijt of tussendoortje die veel gezonder kan zijn. Ook al is ontbijtkoek nog zo snel klaar, je kan beter op zoek gaan naar een gezond tussendoortje. Wil je zeker weten wat er in jouw ontbijtkoek zit? Kies er dan voor om de gezonde ontbijtkoek van Bewust Leven te maken en volg onderstaand recept!

Gezonde ontbijtkoek met de perfecte smaak

Alle ingrediënten combineren perfect met elkaar. Het teff- en amandelmeel gaan prima samen en de smeuïge textuur komt voort uit de combinatie van de linzen en de banaan. Daarnaast zijn het de specerijen die de ontbijtkoek 2.0 een geweldige geur meegeven zoals de traditionele ontbijtkoeken die ook hebben. Maar wat nog veel beter is, is dat de appelstroop en de dadels in deze gezonde ontbijtkoek ervoor zorgen dat er een heerlijk zoet smaakje te proeven is bij het smullen van deze koek.

De gezonde ontbijtkoek variant komt tot leven wanneer er een meel wordt gebruikt dat de naam Teff kent. Teff is een graansoort uit Ethiopië die daar al meer dan 5.000 jaar wordt verbouwd. De teffkorrels zijn zo klein dat ze niet gepeld kunnen worden voordat de korrels gemalen worden. Dit zorgt ervoor dat teffmeel altijd volkoren is, wat onze gezonde ontbijtkoek dus ook een volkoren ontbijtkoek maakt. Teff is op elk moment van de dag te gebruiken en kent unieke eigenschappen als het bevatten van essentiële mineralen zoals calcium magnesium, kalium en ijzer. Daarnaast heeft Teff het voordeel dat het glutenvrij is en zijn er nog veel meer voordelen aan die goed zijn om te weten!

Ontbijtkoek Teff

Ingrediënten ontbijtkoek

 • 100 gr. Medjoul dadels
 • Klein beetje roomboter of kokosolie
 • 3 eieren
 • Snufje zout
 • 100 ml melk (plantaardig)
 • 1 rijpe banaan
 • 1 el bakpoeder
 • 2 el speculaaskruiden
 • 2 el kaneel
 • 3 el appel- of dadelstroop
 • 150 gr. amandelmeel
 • 240 gr. linzen (laten uitlekken)
 • 100 gr. teffmeel

Zo maak je deze gezonde ontbijtkoek

 1. Verwarm de oven voor op 160°
 2. Pureer de linzen, banaan en de Medjoul dadels en voeg de melk eraan toe. Mix het met een staafmixer of keukenmachine tot een moes.
 3. Klop de eieren tussen de 5 a 10 minuten met een mixer tot dat de eieren goed luchtig zijn. Zorg er daarbij voor dat er een dikke massa ontstaat.
 4. Pak een spatel. Voeg vervolgens het mengsel samen met de appelstroop en meng het door het eiermengsel heen.
 5. Voeg steeds een beetje van de droge ingrediënten (melen, specerijen, zout en bakpoeder) toe en mix ondertussen het mengsel. Wanneer het beslag goed gemixt wordt zal de koek luchtiger worden. Maar er is ook een kans dat het beslag te vast komt te zitten. Voeg dan een scheutje melk toe.
 6. Pak een cakeblik van ongeveer 23 cm en vet het in met wat roomboter of kokosolie.
 7. Giet het mengsel in het blik.
 8. Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 a 50 minuten in het midden van de oven. Als je wil weten of het baksel klaar is kan je met een satéprikker of vork in het baksel prikken. Als de satéprikker of vork er dan droog uit komt, is het baksel gaar. Wanneer jouw geweldige en heerlijke creatie gaar is kan je het uit de oven halen om af te laten koelen.

Eet smakelijk! Zoals ik al zei, Teff is te gebruiken op ieder moment van de dag. Dus wil je meer inspiratie voor gezonde recepten? Bekijk dan deze recepten met Teff.