Injera spaghetti eten met je handen

Je moet spaghetti eten met een vork, toch? Niet in Ethiopië. Daar eet je injera spaghetti met de hand, met behulp van injera; het favoriete sponsachtige pannenkoekachtige brood in Ethiopië.

Ethiopiërs eten vaak injera bij elke maaltijd en combineren het met een hoeveelheid vlees, sauzen en specerijen. Injera is een soort sponsachtige flatbread gemaakt van teffmeel. Vanwege de korte inname van Ethiopië door Italië in de jaren 1930, bestaat er een versie van de injera maaltijd wat een beetje lijkt op spaghetti Bolognese met een kruidige saus in het midden van je injera pannenkoek. Je scheurt dan stroken injera af en klemt ze tussen je vingers om daarop saus te doen.

Voor bezoekers kan de licht bittere, gefermenteerde smaak van injera een bijzondere smaak zijn. Voor Ethiopiërs is injera essentieel, zowel in binnen -en buitenland. De vraag is zo hoog in Washington DC, met het hoogste aandeel Ethiopische immigranten in de Verenigde Staten, dat Ethiopian Airlines dagelijks injera vanuit het moederland invliegt.

Een injera maaltijd kan rommelig zijn voor de beginnende injera eters- vooral de injera spaghetti optie. Na de maaltijd lijkt het vaak alsof je je hand in een pot met rode of gele verf hebt gedoopt. Het voordeel aan injera is de lage prijs voor een gezonde maaltijd. Het kleine teffzaadje waaruit injera wordt gemaakt, wordt beschouwd als een nieuw supergraan, verwant aan quinoa en spelt. Dit is vanwege het hoge aantal voedingsstoffen en omdat het van nature glutenvrij is.

Injera maken? Probeer dit injera recept!

Eten op de gursha manier

Een gangbare praktijk bij het eten van injera bij Ethiopiërs is ‘gursha‘. Hierbij doet iemand anders als vriendschapsdaad, een hapje voedsel in de mond van iemand anders. Ethiopiërs zullen dit ook vaak doen als ze je zien worstelen met je injera. 

 Bron: Atlasobscura