Het verschil tussen speltbrood en teffbrood

Spelt en teff graan zijn twee verschillende soorten granen. Spelt is goed te vergelijken met tarwe. Ze komen uit dezelfde ‘familie’ en bevatten dus vrijwel dezelfde voedingsstoffen. Dankzij veredeling en het kruisen van graan bevat speltbrood veel minder vitaminen en mineralen dan teff graan. Deze vitaminen en mineralen zijn juist goed voor je, omdat dit helpt met het ontwikkelen en herstellen van de spieren. Daarnaast bevat teffbrood alle acht essentiële aminozuren (isoleucine, leucine, lysine, methionine, phentylalanine, threonine, tryptofaan en valin) welke je lichaam van nature niet aan kunnen maken.

Mocht je eens in de supermarkt rondlopen, kijk dan even op de ingrediëntenlijst van een speltbrood. Vaak wordt er op de verpakking aangegeven dat het brood 100% spelt bevat. Dat is in de meeste gevallen echter niet zo. Brood mag ‘speltbrood’ genoemd worden wanneer 90% van het brood spelt bevat. Het brood is vaak een mix van spelt en tarwemeel.

Gezondheid: gluten intolerant en diabetes

Een nadeel aan speltbrood is dat het gluten bevat. Mensen die gluten intolerant zijn, mogen dus geen speltbrood consumeren. Teffbrood daarentegen kan wel gegeten worden door mensen met gluten intolerantie. Het teffbrood is niet glutenvrij, maar bevat alleen de gluteninefractie. De gliadinefractie is niet aanwezig, terwijl juist deze stof schadelijk is voor mensen die gluten niet goed kunnen verdragen. De gluteninefractie vormt dus geen risico. Let op: Kijk altijd voor de zekerheid naar de ingrediëntenlijst. Soms wordt teff graan gemixt met tarwe, waardoor het brood wel gluten bevat.

En als laatste: Teffbrood bevat resistent zetmeel. Hierdoor zijn de voedselketens langer dan bij speltbrood. Je lichaam is veel langer bezig met het fermenteren van deze ketens. Dit zorgt ervoor dat de energie niet in één keer, maar juist geleidelijk vrijkomt. Hierdoor ervaar je geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Teffbrood is daarom ook een prima aanrader voor mensen met diabetes!

Alles op een rijtje

Om alles even samen te vatten, hebben wij een rijtje opgesteld met de verschillen tussen speltbrood en teffbrood. Wel zo makkelijk!

  • Teffbrood bevat meer vitaminen en mineralen als speltbrood;
  • Teffbrood bevat alle acht essentiële aminozuren welke je lichaam zelf niet aanmaakt;
  • Mensen met gluten intolerantie mogen geen speltbrood consumeren. Teffbrood bevat in de meeste gevallen alleen gluteninefractie, wat niet schadelijk is voor mensen met gluten intolerantie. Kijk voor de zekerheid wel even op de ingrediëntenlijst, want als het teff graan is gemixt met tarwe, bevat het wel gluten;
  • Teffbrood bestaat alleen uit teff graan. Speltbrood bestaat vaak uit spelt (veredelt) en tarwemeel. Let dus goed op de ingrediëntenlijst!;
  • Teff brood bevat resistent zetmeel, wat bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel en zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Perfect voor mensen met suikerziekte!