Laten we eerlijk zijn, op een gegeven moment hebben we dat we allemaal niet kunnen ‘gaan’ – ik weet zeker dat je begrijpt wat we bedoelen. Maar als je merkt dat je toiletproblemen hebt, kun je misschien een paar simpele dieetwijzigingen doorvoeren om te helpen. Te beginnen met vezelrijke voeding.

Vezelrijke voeding

Vezel, vezels, vezels … vezelrijke voeding is een van de meest interessante onderwerpen in voeding van de laatste tijd – en wij zijn blij dat het de krantenkoppen haalt. Er zijn zoveel voordelen aan het eten van voldoende vezels (darmgezondheid, bloedsuikermeting en cholesterolverlaging, om er maar een paar te noemen). Toch heeft 90% van de Nederlandse bevolking een tekort aan vezels.

Maar niet alle vezels zijn gelijk. In feite zijn er drie verschillende soorten vezels, die allemaal super belangrijk zijn en verschillende rollen hebben. Het zijn: oplosbare vezels, onoplosbare vezels en resistent zetmeel. Lees snel meer over vezelrijke voeding!

Onoplosbare vezels

Dit type vezels absorbeert water en voegt massa toe aan je ontlasting – dit helpt om je toiletgebruik regelmatig te houden. Dus als je niet zo vaak naar het toilet gaat als je wilt, kan het helpen om een ​​paar aanpassingen in het dieet aan te brengen. Gebruik je schilmesje een keer niet en laat de schil van je fruit en groente zitten (was het groente/fruit wel zorgvuldig voordat je begint met koken of eten).

Het is belangrijk om over te gaan op wholegrains. Denk hierbij aan bruin brood en bruine rijst in plaats van hun witte tegenhangers. Het kan ook helpen om meer peulvruchten in je dieet toe te voegen. Een paar eenvoudige ideeën zijn gebakken bonen voor het ontbijt, een kikkererwtensalade voor de lunch of een stevige linzensoep voor het avondeten. Je kunt ook tarwezemelen over je gebruikelijke ontbijtgranen of yoghurt strooien voor een boost van onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels lossen daarentegen op in water en worden gelachtig in uw darm, wat de spijsvertering vertraagt. Het kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het nog aantrekkelijker is voor mensen met diabetes. Oplosbare vezels kunnen ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en kunnen daarom helpen om uw hart in topconditie te houden. Je vindt oplosbare vezels in voedingsmiddelen zoals haver, fruit, groenten en peulvruchten.

Resistent zetmeel

Resistent zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm. In plaats daarvan vindt het zijn weg naar de dikke darm waar het wordt gefermenteerd en produceert het stoffen die helpen de darmwand gezond te houden. Het werkt ook om de goede bacteriën in je darm te voeden. Resistent zetmeel wordt aangetroffen in aardappelen die zijn gekookt en gekoeld – voeg dus af en toe een koude aardappelsalade toe als bijgerecht van je hoofdmaaltijd. Als pasta op je menu staat, kook het dan al-dente voor een boost van resistent zetmeel. Voor een darmvriendelijke snack onderweg, kun je ook kiezen voor een banaan die niet echt rijp is. En je raadt het al, die superfood-peulvruchten zijn ook een goede bron van resistent zetmeel.

Bron: Body and Soul