Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft op 7 september 2017 een onderzoeksrapport uitgebracht. Op basis van hun onderzoek achten ze het waarschijnlijk dat het eten van volkoren graanproducten tegen darmkanker kan beschermen. Wat ze niet vertellen is dat het resistent zetmeel is dat beschermt tegen darmkanker. Wij leggen uit hoe resistent zetmeel tegen darmkanker kan werken.

Niet graanproducten, maar resistent zetmeel tegen darmkanker

Er is al veel onderzoek gedaan naar de link tussen resistent zetmeel en darmgezondheid. Gebleken is dat je met het eten van resistent zetmeel je darmen gezond kunt maken en houden! Dus om de kans op darmkanker te verminderen is het belangrijk om genoeg (ongeveer 30 gram per dag) resistent zetmeel te eten.

Waar zit resistent zetmeel dan in?

Resistent zetmeel zit onder andere in graan. Echter is het zo dat modern graan veel minder voedingsstoffen en resistent zetmeel bevat dan vroeger. Ooit waren volkoren producten wel gezond, maar tegenwoordig is dat dus wel anders. Beter is dus om te kiezen voor het oergraan Teff, dat nog wel veel voedingsstoffen en resistent zetmeel bevat.

Maar ook peulvruchten bevatten veel resistent zetmeel. Er is dus niets mis met het eten van vers gekookte witte of bruine bonen of kikkererwten! En dat hoeft niet te betekenen dat je alleen maar chili kan eten. Ook door salades kunnen gekookte bonen prima!

Waarom weet de voedings- en farmaceutische industrie dat niet?

Hier wordt het complex. Resistent zetmeel mag dan nog niet zo bekend zijn, maar daarnaast wordt het ook actief ontkent! In de voedingsindustrie en farmaceutische industrie gaat erg veel geld om, dat ze liever niet kwijt raken. Wanneer we met zijn allen ons voedingspatroon gaan veranderen, en dus meer resistent zetmeel en minder snacks, snoep en fastfood gaan eten, is dat precies wat er gaat gebeuren.

Resistent zetmeel verandert namelijk ons metabolisme. Hierdoor blijven we niet meer constant eten, dus de voedingsindustrie verdient minder. Bovendien, doet resistent zetmeel meer voor onze gezondheid dan ons alleen beschermen tegen darmkanker. We worden er gezonder van! En dat is weer nadelig voor de farmaceutische industrie, want gezonde mensen hoeven geen medicijnen te nemen.

De boodschap:

Eet meer resistent zetmeel en verbeter je algehele gezondheid! Het is niet moeilijk en je kan gewoon lekker blijven eten. Gaan jullie het ook proberen? Wij horen graag jullie gedachten en ervaringen!

 

Disclaimer: als je al darmkanker hebt is resistent zetmeel GEEN vervangende behandeling. Ga dus gewoon naar de dokter als je klachten hebt!