Gezonde scones met teff

Teff is zo klein als een maanzaad, en heeft altijd een ‘hele korrel’. Het is namelijk zo klein dat de voedingsrijke zemelen en kiem nooit worden verwijderd in de verwerking. Teff is een graansoort uit Ethiopië, waar het meel wordt gebruikt voor injera. Dit is een plat brood die dagelijks wordt gegeten in vrijwel elk huishouden. Heb je je ooit afgevraagd waarom die Ethiopische marathonlopers het zo goed doen? Vergeet krachtige spieren en goede genetica. Teff is het antwoord! Met deze gezonde scones kun je lekker én gezond eten makkelijk combineren!

Glutenvrije bloem

Teff wordt steeds populairder. Deels omdat het aantrekkelijk is voor mensen die gluten willen vermijden en deels door alle andere voordelen van teff. Teff is vooral ook aantrekkelijk vanwege zijn nutriëntendichtheid. Teff is een kleine krachtpatser ; eén kopje gekookte teff heeft 123 milligram calcium, ongeveer de hoeveelheid die je zou vinden in een half kopje gekookte spinazie of een karig 1/2 kopje volle melkyoghurt. Het is ook rijk aan vezels, vitamine C en eiwitten. Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid door de gunstige werking op je stoelgang, cholesterolgehalte (minder kans op hart- en vaatziektes) en een langer gevuld gevoel. Dikke kans dat je normaal gesproken te weinig vezels binnenkrijgt op een dag want 90% van mensen in Nederland krijgen te weinig vezels binnen. Deze scones zijn dus een erg gezonde bijdrage!

Teff bakken

Als je houdt van bakken, kan teffmeel een magische toevoeging zijn. Een deel van het volkorenmeel ruilde we in voor teff. De zachte, donkere korrels voegen een mooie bruine kleur toe aan het meel. Het resultaat is een zachte, smakelijke, zoete en getextureerde scone die traditionele witte meelsoorten verslaat.

Het is de moeite waard om teffmeel toe te voegen aan je volkoren voorraadkast voor het verrijken en verfraaien van je baksels, vooral bij deze gezonde scones scones. Als je genoeg teff eet, sta jij misschien bij de Ethiopiërs tijdens de volgende marathon 😉

Ingrediënten gezonde scones

4 Porties:

  • 60 gram teffmeel (of boekweitmeel)
  • 120 gram volkorenmeel
  • 40 gram ongezoete geraspte kokosnoot
  • 110 gram bruine suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 1/2 theelepel zout
  • 3/4 theelepel gemalen kardemom
  • 150 gram boter (koud, in kleine blokjes gesneden)
  • 120 milliliter karnemelk
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 60 gram gehakte walnoten (of pecannoten)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek twee bakplaten met bakpapier.
  2. Voeg in een grote kom het teff meel, volkoren meel, geraspte kokosnoot, bruine suiker, bakpoeder, baksoda, zout en kardemom toe. Meng de ingrediënten goed met een vork.
  3. Voeg de blokjes boter toe aan de kom en schep om zodat het bedekt wordt met het bloemmengsel. Gebruik je vingers om de boter gelijkmatig in de bloem te verdelen totdat het kleine stukjes zijn ter grootte van erwten (een beetje zoals grof, nat zand).
  4. Sprenkel de karnemelk over het deeg en roer voorzichtig met een vork totdat de ingrediënten gemengd zijn. Mix niet te veel, anders worden de scones taai. Voeg de dadels en walnoten toe en roer totdat het gemengd is.
  5. Verspreid een beetje bloem over een snijplank en draai het scone deeg er bovenop. Duw het deeg zachtjes in een rondje zodat het ongeveer 8 inch in diameter is.
  6. Gebruik een groot mes om het in 10 driehoeken te snijden.
  7. Leg de scones op de 2 bakplaten met behulp van een spatel.
  8. Bak totdat de scones bruin en gaar zijn, ongeveer 22 minuten.
  9. Haal uit de oven en geniet terwijl ze nog warm zijn, met je favoriete jam.

Inspiratie gekregen door dit heerlijke gezonde scones met teff recept? Probeer nog meer van onze teff recepten!

gezonde scones bakken oven bewustleven.nl

Bron: Mom’s Kitchen Handbook