Mensen met suikerziekte moeten over het algemeen opletten met wat ze eten. Na enige ervaring weet men wat wel verstandig is en wat niet. Natuurlijk kunnen zij ook wel eens ‘cheaten’, zoals we dat noemen, maar niet al te vaak. Toch?

Resistent zetmeel voor mensen met suikerziekte

Resistent zetmeel kent een hoop voordelen. Zo blijf je langer een verzadigd gevoel houden, zitten er veel mineralen in (voor topsporters is resistent zetmeel een aanrader!) en komt er meer energie vrij over een langere periode. Maar dat is niet alles! Resistent zetmeel kent een groot voordeel wat van belang is voor mensen met diabetes.

Allereerst kan resistent zetmeel niet verteerd worden in de dunne darm. Daardoor gaat het gelijk door naar de dikke darm. Omdat de keten zo lang is, komt er niet in één keer een hoop energie vrij maar wordt dit verdeeld over een langere periode. Omdat de energie niet in één keer vrij komt, blijft het bloedsuikerspiegel stabieler. Er is namelijk geen sprake meer van grote pieken en dalen in je energielevel.

Waar zit resistent zetmeel in?

Nu is nog de vraag: in welk voedsel zit dan resistent zetmeel? Wij hebben een aantal recepten waar resistent zetmeel in zit. Zo zitten er lekkere recepten bij voor de lunch, maar ook voor ontbijt en zelfs avondeten!

Geen tijd om dit klaar te maken, maar wel graag en eenvoudig resistent zetmeel binnen krijgen? Slankbrood (ook wel teff brood) bevat resistent zetmeel. Omdat het nog niet zo bekend is, ligt het vaak ook nog niet in de schappen. Vraag er dan even naar bij een medewerker of zoek online.

Andere opties zijn teff vlokken (lekker door de yoghurt bij het ontbijt), groene bananen of noten zoals pecannoten of amandelen. Let er bij de noten wel op dat er geen zout is toegevoegd, want we weten als geen ander dat te veel zout slecht is.