Groene bananen zijn rijk aan resistent zetmeel. Maar waarom is resistent zetmeel een belangrijke voedingsstof voor ons? Onze darmen houden van resistent zetmeel omdat resistent zetmeel helpt bij het verbeteren van een verzadigd gevoel. Kom erachter hoe resistent zetmeel werkt en je van groene bananen een lekker gerecht kan maken.

Wat zit er in een banaan?

Aan 100 gram verse banaan zitten gemiddeld 100 calorieën vast. Daarnaast levert een banaan veel vitaminen, voornamelijk vitamine B3, B6, A en C. Verder is er nog een andere voedingsstof die er in een banaan zit: resistent zetmeel! De meeste mensen zijn al wel bekend met de standaard zetmeel. Zetmeel valt onder de noemer koolhydraat en is bijvoorbeeld te vinden in aardappelen. Als wij aardappelen eten, dan wordt in ons lichaam het zetmeel omgezet in suikers. Hieruit halen wij vervolgens onze energie.

Maar wat is resistent zetmeel dan? Resistent zetmeel is net even anders. Resistent zetmeel wordt namelijk niet door ons lichaam afgebroken. Het is dus een onverteerbare koolhydraat, ook wel een vezel genoemd. Resistent zetmeel wordt door de goede bacteriën in onze darmen gebruikt als voedsel. Het resistent zetmeel wordt dus niet omgezet in suikers maar in voedingsstoffen voor onze gezonde darmbacteriën. Deze voedingsstoffen helpen vervolgens ook om onze ontlasting makkelijker af te voeren. De gezonde darmbacteriën die gevoed worden met de voedingsstoffen uit resistent zetmeel kunnen zich vermenigvuldigen waardoor je weerstand ook nog eens omhoog gaat.

Als je veel resistent zetmeel binnen wil krijgen is het dus goed om groene bananen aan je dieet toe te voegen. Maar dan denkt bijna iedereen: groene bananen zijn toch nog helemaal niet goed rijp waardoor de smaak niet lekker is? Niet als je de groene bananen bereidt zoals wij dat altijd doen!

Gebakken banaan eten

Gebakken banaan recept

Onderstaande ingrediënten zijn nodig om deze heerlijke zelfgebakken bananen te serveren:

  • 4 groene bananen
  • 2 eetlepels vet, kokosolie of ghee
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel pure ahornsiroop, optioneel

Bereidingswijze gebakken banaan recept

Om de gebakken groene bananen goed te serveren moet u de volgende stappen volgen:

  1. Pel de bananen en snij ze vervolgens voorzichtig in lange plakken in de lengte van de banaan.
  2. Verwarm olie in een anti-aanbak pan op middel hoog vuur. Bak de bananen 3-4 minuten in de pan op middel hoog vuur tot de bananen gekarameliseerd zijn. Draai de bananen om en bak nog eens 2-3 minuten.
  3. Haal de bananen uit de pan en smeer kokosolie of botervet over de bananen. Strooi er kaneel over heen en voeg eventueel een vleugje ahornsiroop toe aan het gerecht.

Nu is het gerecht klaar om te serveren. Eet smakelijk en geniet van uw zelfgemaakte gebakken groene bananen. Wil je meer inspiratiegerechten? Kijk dan naar deze resistent zetmeel gerechten!

Bron:
Stirring Change