Het wekelijkse rondje in de supermarkt brengt altijd verleidingen met zich mee. Snoep en chocolade in de aanbieding en aantrekkelijke verpakkingen in de schappen zorgen er voor dat we toch weer meer kopen dan we van plan waren. Kassa plaatste onlangs dit artikel waarin het schokkende resultaat van een onderzoek van Foodwatch te lezen was. Wist jij al dat maar liefst 70% van de supermarktproducten sterk bewerkt is?

Maar liefst 70% van de supermarktproducten sterk bewerkt

De ‘voedselwaakhond’ Foodwatch deed een steekproef van 651 producten die aangeboden werden bij Jumbo, Albert Heijn en Lidl. Van de 651 producten vielen maar liefst 459 (!) producten onder de categorie ‘sterk bewerkt voedsel’. Daarmee bedoelen ze producten die bewerkt zijn met extra vet, zout of suiker. Voorbeelden hiervan zijn frisdranken en chips.

De huidige voedselindustrie wordt gevormd rondom de zogeheten ‘Ultra-processed foods’. Dit zijn voedingsmiddelen die zo smakelijk zijn en (quasi-)verslavend werken, dat je telkens meer wilt en dus meer gaat eten. Heel goed voor de omzet van de supermarkten, maar dankzij het gebrek aan vitaminen, mineralen en vezels erg slecht voor ons lichaam.

Welke producten zijn wel goed voor mijn lichaam?

Gelukkig blijft er nog genoeg over wat wel goed is voor ons lichaam! Werp eens een blik op ingrediëntenlijsten. Schrik dan niet van de koolhydraten. Er is veel over koolhydraten te doen en daarom worden alle soorten vaak in hetzelfde ‘slechte’ hokje gestopt. Maar wist je dat er een verschil in soorten koolhydraten zit?

De zogeheten langzame koolhydraten zijn erg goed voor ons lichaam. Zij zorgen ervoor dat energie geleidelijk vrijkomt. Geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel dus! Omdat het geleidelijk vrijkomt, kan je lever het veel gemakkelijker omzetten in energie. Komt energie in één keer vrij dankzij snelle koolhydraten, dan zet je lever deze grote hoeveelheid aan energie om in vet. En dat willen we niet hebben, toch?

De langzame koolhydraten zijn te vinden in producten met resistent zetmeel. Een paar voorbeelden zijn teff vlokken, teff brood (ofwel slankbrood) en onrijpe bananen bevatten resistent zetmeel. De teff vlokken en bananen zijn te koop in verschillende supermarkten. Teff brood is iets lastiger verkrijgbaar. Omdat het nog niet zo bekend is, is het aan te raden om het online te kopen of om er even naar te vragen bij de medewerkers van een speciaalzaak.

Benieuwd of je vandaag voldoende resistent zetmeel hebt gegeten? Voer al je maaltijden in binnen onze Resistent Zetmeel Indicator en ontdek hoe gezond jouw eetpatroon is!