In onze voeding hebben we een chronisch tekort aan resistent zetmeel. Dat wil zeggen dat we te weinig onverteerbare koolhydraten, ook bekend als vezels of voedingsvezels, zoals resistent zetmeel binnenkrijgen. In Amerika is het bijvoorbeeld zo erg dat er minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag worden geconsumeerd (lees het hele artikel over het vezel tekort).

Veel van ons eten is tegenwoordig bewerkt. Er zijn genetische aanpassingen gemaakt en er worden veel stoffen aan ons eten toegevoegd. Veel voorverpakt en kant-en-klaar voedsel is bewerkt en bevat te veel slechte koolhydraten. En in een tijd waarin iedereen het druk heeft is dit het voedsel waar we vaak naar grijpen.

Het probleem in onze voeding: tekort aan resistent zetmeel

De overvloed aan slechte koolhydraten en het tekort aan resistent zetmeel zorgt ervoor dat we niet de voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Tegenwoordig sturen we een grote hoeveelheid snelle koolhydraten en geraffineerde suikers naar onze darmen en vragen we ons af waarom onze gezondheid achteruit gaat. Maar zelfs voedsel dat gezond lijkt, hoeft dat niet altijd te zijn. Aan veel voedingsmiddelen worden suikers en zouten toegevoegd, maar ook andere stoffen waar ons niets over verteld wordt. Denk bijvoorbeeld aan het schandaal van een aantal jaar terug toen uitkwam dat paardenvlees als gehakt verkocht werd.

We zijn dus lang niet altijd bewust over wat wij binnenkrijgen bij ons eten. Dat terwijl onze gezondheid ervan afhangt!

Onze darmen zijn niet meer gezond

Door het chronisch tekort aan resistent zetmeel heeft de gezondheid van onze darmen te lijden. En zonder gezonde darmen kunnen we de rest van ons lichaam ook niet gezond houden. Zo kun je in het artikel ‘Gezond voelen begint in je darmen‘ lezen hoe onze darmen onze lichamelijke en zelfs emotionele gesteldheid beïnvloeden.

Het is daarom zaak dat we ons bewust worden van onze voeding en bewuster gaan leven. Op dit platform voorzien we je van alle informatie die je nodig hebt om bewust te eten en gezond te leven. We verzamelen kennis en onderzoek over verschillende voedingsstoffen, hun invloed op je gezondheid en hoe je tekorten kunt aanvullen. Zo helpen wij jou bewust gezond leven en eten.