Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je hebt een flink aantal uur geslapen, dus je lichaam stond in de ruststand en heeft weer een energiebron nodig om de nieuwe dag aan te kunnen! Wij laten je graag een aantal ontbijtvariaties zien, want een gezonde start van de dag kunnen we allemaal goed gebruiken!

Waarom een gezonde start zo belangrijk is

Je spijsvertering heeft eventjes stil gelegen. Let dus goed op wat je als ontbijt neemt. Veel snelle suikers, zoals in normaal brood en smoothies, zorgen ervoor dat je lichaam van slag raakt. Je lichaam moet ineens weer hard gaan werken en vind het lastig om alle suikers te kunnen verwerken.

Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel erg hard. En als deze weer daalt, krijg je de behoefte aan nieuwe suikers. Dat merk je vaak tussen 10 en 11 uur. Rond dit tijdstip heb je weer trek in iets lekkers, dus ga je weer suikers eten. Je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt, je lever kan het aantal suikers niet verwerken en uiteindelijk slaat je lichaam dit overschot op in vet. Dit zorgt ervoor dat je aankomt. Grote kans dat je dat niet wilt!

Een gezonde start is niet moeilijk

Een gezonde start lijkt voor de meesten moeilijk, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Ontbijt jij graag met een bakje yoghurt in de ochtend? Voeg hier eens teff vlokken, havermout en/of wat vers fruit aan toe! Teff vlokken zitten namelijk vol met resistent zetmeel. Dit zorgt ervoor dat je verteringsproces vertraagt, waardoor je minder snel trek krijgt in een snack.

De langzame koolhydraten zorgen er tevens voor dat de energie langzamer vrijkomt, waardoor je lever het goed kan verwerken en geen overschot in vet om hoeft te zetten! In tegenstelling tot het omzetten in vet kan je lever de energie weer naar alle organen in je lichaam sturen. Een kleine aanpassing in je ontbijt kan al een groot verschil maken!

Marga is enige tijd geleden ook begonnen met het implementeren van resistent zetmeel in haar voeding. Inmiddels is ze al 17 kilo (!) afgevallen! Lees hier meer over haar succesverhaal.

gezonde start ontbijt

Ontbijtvariaties

We hebben al een aantal heerlijke en gezonde recepten voor je klaarstaan, maar wat nieuwe inspiratie is nooit verkeerd. Zo ontbijt de redactie van Bewust Leven graag met wat yoghurt, teff vlokken en blauwe bessen en frambozen. Maar teff brood met smeerkaas, pindakaas of ham is ook altijd goed! En ben je benieuwd of je op een dag voldoende resistent zetmeel binnen hebt gekregen? Vul dan de Resistent Zetmeel Indicator in!