We zijn al vanaf kleins af aan verzot op suiker. De moedermelk smaakt zoet, fruithapjes smaakten zoet en het snoep dat volgde in je eerste jaren zat ook vol met suikers. Maar wat doet suiker eigenlijk met je brein? En werkt het verslavend? Wij leggen het je uit!

Suiker: Wat doet het me je?

We zijn allemaal dol op suiker. Maar waarom eigenlijk? De zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen en dat zorgt voor de afgifte van dopamine. Deze stof speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Daarnaast worden suikers omgezet in glucose. Dat is dé brandstof voor onze hersenen. Glucose ondersteunt talloze functies zoals nadenken, onthouden, leren, het aansturen en het verwerken van prikkels.

Suikers schrappen?

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat een teveel aan suiker niet goed voor je gezondheid is. Maar als je geen suiker meer binnen krijgt, krijgen je hersenen dan nog de benodigde energie? Suiker is gelukkig niet de enige bron van glucose. Volkoren graanproducten (zoals teffbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst), aardappelen, peulvruchten, groente en fruit leveren ook glucose. In deze producten zit tevens voldoende resistent zetmeel, heel gezond dus!

De ‘verslavende’ werking van suikers, is dat waar?

Omdat suikers ervoor zorgen dat er dopamine wordt aangemaakt, denken we soms dat het verslavend is. Maar ‘afkicken’ van suiker is vele malen makkelijker dan bij koffie, drugs of tabak. Je hebt namelijk niet steeds meer nodig om hetzelfde resultaat/hetzelfde gevoel te behalen.

En wil je je suikerinname verminderen, maar ben je bang dat er dan te weinig dopamine aan wordt gemaakt? Maak je geen zorgen, want met een warme douche, eten en goed gezelschap wordt deze stof ook aangemaakt. Zo blijf je, op een gezonde manier, genieten van het geluksgevoel dat af wordt gegeven!