Oliebollen zijn kenmerkend voor de jaarwisseling. Met of zonder krenten, dat maakt niet eens zo veel uit. Beide varianten zijn gewoon ontzettend lekker! Maar gezond? Jammer genoeg niet.. Daarom hebben wij een recept voor gezonde oliebollen voor je klaarstaan. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Gezonde oliebollen: dit is wat je er voor nodig hebt!

  • 500 gram teffspelt-oliebollenmeel (zoals deze);
  • 750ml halfvolle melk;
  • 5 zakjes droge gist (ieder van 7 gram);
  • circa 300 gram rozijnen;
  • 1 ei;
  • Poedersuiker;
  • Frituurpan (inhoud van minimaal 3 liter);
  • 3 liter zonnebloemolie.

Zo ga je te werk!

Doe de gist in lauwwarm melk en laat dit tien minuten staan. Ga vervolgens verder met het beslag. Doe het meel in een ruime kom en voeg hier een geklopt ei aan toe. Voeg al roerend het lauwwarme melk met de gist toe aan het meel. Zorg ervoor dat je een mooi en egaal beslag krijgt.

Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, 90 minuten staan op kamertemperatuur. Na 70 minuten (dus 20 minuten voor je aan de slag kan met het deeg) zet je een grote, diepe pan met 3 liter zonnebloemolie op het vuur en verhit je deze tot 190 graden. Om te testen of het vet heet genoeg is, gooi je er een stukje brood in. Als deze blijft drijven en geleidelijk bruin wordt, is het heet genoeg!

Met een juslepel of ijsboltang maak je olijbollen met een doorsnee van ongeveer 4 cm. Bij grote(re) bollen bestaat de kans dat de oliebollen niet goed gaar worden. Zijn de oliebollen bruin gekleurd, dan is het tijd om ze uit het vet te halen en deze op een schaal met wat vellen keukenpapier te leggen. Het keukenpapier neemt het overtollige vet op. Laat het een tijdje afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten!

Wat maakt deze oliebollen zo gezond?

In plaats van normaal meel wordt in dit recept gebruik gemaakt van meel waar het teffgraan in is verwerkt. Hierdoor bevatten de oliebollen resistent zetmeel. Het resistent zetmeel zorgt ervoor dat de vertering van het voedsel wat vertraagt, waardoor je langer een verzadigd gevoel ervaart. Omdat je langer bezig bent met het verteren, kan je meer voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uit je voeding halen!

Het resistent zetmeel zorgt er daarnaast ook voor dat de energie geleidelijk vrijkomt. Je lever kan deze energie beter verwerken, waardoor er geen overschot van energie omgezet hoeft te worden in vet. De lever stuurt de energie direct weer naar de organen. Hierdoor zijn deze oliebollen dus ook perfect voor mensen met suikerziekte!