Hoe obesitas genetisch verworven is met hersenstructuur

Volgens nieuw onderzoek zouden artsen moeten nadenken over dat de manier waarop we denken ons kwetsbaar kan maken voor obesitas. En hiernaast hoe obesitas genetisch verworven is in de hersenstructuur en mentale prestaties.

Het onderzoek werd geleid door onderzoekers van het Montreal Neurological Institute and Hospital (The Neuro) en gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences op 28 augustus 2018. Het onderzoek bestond uit een magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en cognitieve testgegevens van 1200 personen, verstrekt als onderdeel van het Human Connectome-project.

Onderzoekers ontdekten dat mensen met een hogere body mass index (BMI) verschillende gebreken vertoonden. Deze bestonden uit een verminderde cognitieve flexibiliteit, geen vermogen hebben om voldoening uit te stellen en moeilijkheden met het geheugen. Ze ontdekten ook dat mensen met een verhoogde BMI de neiging hadden om een ​​dikkere linker prefrontale cortex te hebben en een dunnere rechter prefrontale cortex. Eerdere studies hebben aangetoond dat schade aan de juiste prefrontale cortex leidt tot meer eten.

Vatbaar voor obesitas en gevoelig  voor voedsel verleiding

Uit het onderzoek bleek ook dat personen met een hogere BMI een verhoogd volume in de linker amygdala hebben, wat cruciaal is om te reageren op voedselaanwijzingen. Ze hadden ook een verminderd volume in de entorhinal-parahippocampale structuren, die geassocieerd zijn met episodisch geheugen en contextbemiddeling. Dit suggereert een model waarbij mensen vatbaar zijn voor obesitas en gevoeliger zijn voor visuele voedsel verleiding, evenals het gewichtsverlies.

Veel van de onderzochten personen waren broers en zussen, waaronder eeneiige of twee-eiige tweelingen. Hierdoor konden onderzoekers de erfelijkheid van de eigenschappen bepalen, evenals obesitas, gemeten met BMI. Met behulp van statistische methoden ontdekten onderzoekers dat veel van de cognitieve en neurologische kenmerken genetische banden hebben met obesitas. Dit suggereert dat  de rol die genetica speelt bij obesitas onder andere tot uiting wordt gebracht door de hersenanatomie en cognitieve functies.

Vatbaar-voor-obesitas

Mensen helpen met obesitas door cognitieve training

“Dit onderzoek zal nuttig zijn bij het ontwikkelen van interventies om mensen met obesitas te helpen”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Uku Vainik, een onderzoeker bij The Neuro en het Institute of Psychology aan de Universiteit van Tartu, Estland. “Het aanpassen van neurologische gedragsfactoren met cognitieve training, om het vermogen van mensen om voedsel te weerstaan ​​te verbeteren, kan veelbelovend zijn. Interventies moeten niet alleen gericht zijn op voeding, maar ook het neurologische gedrag erkennen dat obesitas genetisch met elkaar verweven is. Dergelijke interventies kunnen mensen helpen om mager te blijven ondanks hun genetische verbondenheid.”

“Dit werk voegt een ondersteunende rol toe aan de theorie dat lichaamsgewicht bij de mens gedeeltelijk onder controle is van hersensystemen op een hoger niveau die betrokken zijn bij cognitie, besluitvorming en motivatie”, zegt dr. Alain Dagher, senior auteur van het artikel. “Bovendien lijken individuele verschillen in deze hersensystemen die de voedselinname regelen matig erfelijk te zijn.”

Benieuwd hoe overgewicht ontstaat? of wanneer je overgewicht hebt? Lees dat snel op Bewust Leven!

Bron: Siencedaily