Ik heb overgewicht, wat nu? Goed nieuws voor mensen die van hun overgewicht af willen; er komt een vergoeding bij overgewicht! Verzekeraars vergoeden namelijk hulp bij overgewicht in de toekomst. Een coach of diëtist kan worden toegevoegd aan het pakket, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.

”Als je gezonder gaat leven maak je minder ziektekosten’’, zo vertelt Bruins over de toevoeging van de zogenoemde leefstijlbegeleiding. ”Soms kan je helemaal van een ziekte afraken als je gezonder gaat leven. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van diabetes.’’

Vergoeding bij overgewicht

Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorsturen naar een gecombineerde leefstijl interventie (GLI). GLI is een behandeling gericht op het bestrijden van overgewicht door onder begeleiding minder te eten, meer te bewegen en met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering. Vanaf volgend jaar kunnen aanbieders van een GLI-programma de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar.

Door deze aanpassing in het basispakket zet het kabinet in op langer leven in goede gezondheid voor de bevolking in Nederland. Minister Bruins van Medische Zorg en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwachten dat meer belangstelling voor preventie zal leiden tot minder beroep op andere, duurdere vormen van zorg. Bovendien gaan ze ervan uit dat de mensen vervolgens ook weer beter mee kunnen doen in de samenleving. “Dat is mooi: winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler”, aldus minister Bruins.

Medicijnen en vitamines verdwijnen uit het basispakket

Daar tegenover staat dat zware soorten paracetamol(1000 mg), die alleen verkrijgbaar zijn bij de apotheek, uit het basispakket verdwijnen. Ook bepaalde vitamines worden in de toekomst niet meer vergoed.

Met de maatregelen wordt ongeveer 20 miljoen euro bespaard, aldus de minister. Een druppel op de gloeiende plaat van de gezondheidszorg, erkent hij, ”maar er komen nog heel veel meer druppeltjes”.

Ziekenvervoer vergoed

Naast het invoeren van een vergoeding bij overgewicht in het basispakket, wordt de aanspraak op zittend ziekenvervoer uitgebreid. Daardoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als deze samenhangt met de behandeling.

Hiernaast komt vanaf 1 januari 2019 oefentherapie bij ‘rokersziekte’ COPD vanaf de eerste behandeling in het pakket. Momenteel moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen.

Afvallen begint bij jezelf

Afvallen ligt ook deels bij jezelf. Dit ondervond ook Marga. Zij stopte met het drinken van frisdrank en begon met het eten van resistent zetmeel. Marga at voornamelijk teffbrood en teff vlokken dat boordevol zit met resistent zetmeel. Het voordeel van teff is dat je je sneller en langer verzadigd voelt waardoor je minder snel trek hebt. Benieuwd naar Marga’s verhaal? Lees snel het artikel afvallen met resistent zetmeel op Bewust Leven.