We hebben het al eens gehad over graan en hoe ons graan is veranderd door de jaren heen. De Graanrepubliek heeft dit ook gezien. Zij zijn de geschiedenis ingedoken en hebben de originele graansoorten van vroeger weer teruggebracht. Ze hebben opgeslagen zaden van de oude granen gekocht en zijn deze weer gaan telen.

Authentieke smaak met authentiek graan

De oude graansoorten zoals Eenkoorn, Emmertarwe en oude Groninger rassen worden bij de Graanrepubliek op biologische wijze geteeld. Hun ambitie is om binnen 5 jaar 100 hectare van deze granen te verbouwen. De oude graansoorten hebben een volle en authentieke smaak. Bovendien zorgen ze voor een betere biodiversiteit.

Plaats maken voor opbrengst

De oude graansoorten zijn gezond en lekker. Waarom hebben ze dan plaats moeten maken voor de nieuwe graansoorten? De nieuwe graansoorten zijn geselecteerd op hun opbrengst per hectare. Op die manier was het mogelijk om meer graan te telen en dus meer graanproducten te produceren. Daar wil de Graanrepubliek verandering in brengen. Met hun oude granen krijgen we niet alleen een product met een rijke en unieke smaak, maar ook een mooier landschap met grotere biodiversiteit. Wij juichen het toe!

Bekijk de website van de Graanrepubliek op www.graanrepubliek.nl

Luister naar een interview met de Graanrepubliek op BNR.