Gezondheid en gezonde darmen zijn een hot topic in het nieuws! In de consumentengids over gezondheid (#1, pagina 42) staat een artikel over een gezond microbioom (voorheen ook darmflora genoemd). Kort gezegd leggen ze uit dat de bacteriën in onze darmen de basis van ons afweersysteem zijn.

De ontwikkeling van microbioom begint bij de geboorte, dan komen baby’s voor het eerst in aanraking met bacteriën. De bacteriën die je bij baby’s vindt zijn ook anders dan de bacteriën die je bij volwassenen vindt. Dit komt onder andere door verschillen in voeding en leeftijd. Elk microbioom is zo uniek als een vingerafdruk! (zie ook: darmgezondheid.nl)

De link tussen gezondheid en het microbioom

Het artikel bespreekt kort de link tussen gezondheid en de diversiteit aan bacteriën in onze darmen. Zo is een divers microbioom belangrijk voor je gezondheid en bevindt het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zich in onze darmen. Niet zo gek als je bedenkt dat dat de plek is waar veel bacteriën, virussen en schimmels ons lichaam binnenkomen.

Voeding voor gezonde darmen

In het artikel komen we dezelfde tip tegen die we op deze website al vaker gegeven hebben. Eet veel vezels en goede koolhydraten. In het artikel staat letterlijk: “Vezelrijk eten is het best voor de darmen”. Duidelijk toch?

Meer weten over bewust leven?

Lees meer over: