Kans op diabetes hoger?
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben voor het eerst bij mensen aangetoond dat wanneer zij hun dag- en nachtritme omdraaien ze een verstoorde bloedsuiker huishouding hebben. De verstoring van hun biologische klok leidt tot een lagere insuline gevoeligheid, wat een belangrijke indicatie is voor het ontwikkelen van diabetes type 2. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
De proefpersonen werden onderzocht in speciale respiratie kamers, waarin de lucht door een meetapparaat werd afgevoerd. Zo kon alle informatie van de lichaamsprocessen van de proefpersoon worden bijgehouden. De onderzoekers bootsten een ander dag- en nachtritme na door proefpersonen op andere tijden te laten slapen. Door precieze meetinstrumenten konden de insuline gevoeligheid van de lever en de spier nauwkeurig gemeten worden.
Naast de verminderde insuline gevoeligheid, gebeurde er nog iets bijzonders bij de proefpersonen. In de studie werd ontdekt dat het opvallend is hoe goed onze biologische klok in de cellen van ons lichaam wordt onthouden. “In onze studie ontdekten we dat deze biologische klok zich niet had aangepast aan het nieuwe tijdschema; in de spier vonden we duidelijk dat de moleculaire biologische klok nog in de oude tijd liep. Dit verklaart waarschijnlijk waarom de spier ook minder insulinegevoelig wordt. En dat kan mogelijk weer een verklaring zijn voor het verhoogde risico op diabetes type 2 bij mensen die in ploegendienst werken”, verklaarde onderzoeker Jakob Wefers.
Nachtdiensten draaien is dus niet goed voor de gezondheid. Verder onderzoek moet aantonen of de verstoring van het dag- en nachtritme ook daadwerkelijk tot diabetes type II leidt. Normaal gesproken wordt een teveel aan suikers in het lichaam afgebroken door het stofje insuline. Bij diabetes type II wordt er niet genoeg insuline aangemaakt en de insuline die wél wordt aangemaakt werkt minder.
Gezond dieet diabetes
Eerder plaatsten we een artikel over “waarom resistent zetmeel goed is voor mensen met suikerziekte”. De energie die bij resistent zetmeel vrij komt wordt verdeeld over een langere periode. Hierdoor blijft het bloedsuikerspiegel stabieler en zijn er minder grote pieken en dalen in het energielevel. Resistent zetmeel zit bijvoorbeeld veel in teff vlokken (gemaakt met een Ethiopisch graan), verse groenten en pasta. Bekijk eens onze resistent zetmeel recepten!
Bron : Maastricht Universiteit
Recente reacties