Het advies is om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken, volgens het voedingscentrum. Afhankelijk van je leeftijd, temperatuur, inspanning, dieet en gezondheid heb je meer of minder vocht nodig. Een ding is zeker, we hebben vocht nodig om te overleven. Het lichaam bestaat zelfs voor minimaal 52% uit vocht! Vocht zit in zowel eten en drinken, maar we krijgen het meest binnen via drinken. Het is gezond om bijvoorbeeld water, thee of af en toe koffie te drinken, maar daar ben je soms ook op uitgekeken. Om te voorkomen dat je naar frisdrank overstapt, hebben wij een handig lijstje met gezond drinken gemaakt!

Gezond drinken met 7 Gezonde drankjes

Gezonde drankjes zijn soms lastig te verzinnen, maar met dit lijstje van gezond drinken is dat verleden tijd;

  1. Water drinken

Ons lijstje met gezonde drankjes begint toch echt met water. Water is de gezondste dorstlesser die er is! Het bevat geen suikers, vet, kleur-, geur- of smaakstoffen. Toch kan het soms ‘saai’ worden om water te drinken. Probeer daarom eens om wat fruit, groente of kruiden een nachtje te laten weken in een waterfles of -kan. Je kan bijvoorbeeld citroen, basilicum, komkommer, sinaasappel of aardbei gebruiken. Hierdoor krijgt het water net iets meer smaak dan normaal, en bevat het alleen een heel klein beetje natuurlijke suikers!

  1. Bruiswater met een smaakje

Heel de dag frisdrank drinken is natuurlijk niet gezond, maar de prik die erin zit kan soms lekker verfrissend zijn. Probeer daarom eens bruiswater of bruiswater met een smaakje. Zo heb je Spa Bruisend, Sourcy Sprankelend, Bar-le-Duc mineraalwater met fruit of gewoon Albert Heijn bruiswater met een smaakje.

  1. Zelfgemaakte ijsthee

Maak heel eenvoudig zelfgemaakte ijsthee, zonder toegevoegde suikers met natuurlijke ingrediënten. Je hebt voor 1 liter water, alleen maar 2 zakjes thee naar keuze, 3 schijfjes citroen, 2 schijfjes verse gember en 1 flinke tak munt nodig. Een heerlijk gezonde en frisse dorstlesser! Natuurlijk zijn er veel verschillende versies van ijsthee die je kan maken, zoals met aardbei en munt.

Gezonde drankjes ijsthee

  1. Thee

Onze favoriete merken zijn Yogi Tea en Clipper. Kruidenthee, verse munt thee, gember thee is ook erg lekker! Kijk wel uit met sommige soorten thee, zoals theekorrels, omdat deze toegevoegde suikers kunnen bevatten. Zwarte en groene thee zijn extra gezond. Ze verlagen de bloeddruk en verminderen daardoor bijvoorbeeld de kans op een beroerte.

  1. Koffie

Een lekker kopje koffie op zijn tijd is een lekkere en gezonde aanvulling op je vochtinname. Dit is geen uitnodiging om onbeperkt koffie te drinken ; drink niet meer dan zes koppen koffie per dag.

  1. Kokoswater

Ook voor kokoswater geldt; dit kun je niet onbeperkt drinken. Hier zit enige vorm van suiker in, maar dit is wel veel minder dan bijvoorbeeld frisdrank en siroop. In de kwaliteit van kokoswater zit veel verschil. Daarom is het gezondst nog steeds om het uit een verse kokosnoot te halen. Als je het dan toch uit een pak wil drinken, zouden we aanraden om 100% puur sap te drinken. Dit zie je vaak bij biologische producten, zoals het kokoswater van Dr. Martins.

Gezonde drankjes kokos water

  1. Taksi tropisch fruit geen suiker toegevoegd

Als je dan toch voor iets met suiker kiest, kies dan voor iets met weinig toegevoegde suiker zoals Taksi tropisch fruit geen suiker toegevoegd. Hier zit per glas ongeveer 1,5 klontje suiker in. Dit is al veel minder dan bijvoorbeeld Cola, waar gemiddeld 7 klontjes suiker in zitten.

En drankjes met zoetstoffen dan? Lees hiervoor ons artikel ; ‘Zijn zoetstoffen slecht voor je?’.  Benieuwd naar andere gezonde artikelen? Lees dan onze artikelen in de categorie gezond!