Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij kinderen, het blijft een groot probleem: aantal kinderen met obesitas is wereldwijd vertienvoudigd. Meer dan 18 procent van de kinderen op de basisschool in de Verenigde Staten zijn zwaarlijvig. Het eten van te veel suiker wordt algemeen aanvaard als een belangrijke oorzaak van overgewicht bij kinderen. Een toepasselijke oplossing: minderen van de suikerinname. Voor jonge kinderen betekent dat niet meer dan ongeveer 45 gram suiker op een dag genuttigd mag worden. Een recente studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity suggereert dat de meesten volwassenen helaas niet goed in kunnen schatten hoeveel suiker in sommige voedingsmiddelen zit.

Onderschatting van de ouders

Voor het onderzoek bezochten onderzoekers van het Max Planck-instituut voor menselijke ontwikkeling 305 Duitse gezinnen. De voorwaarden waren gezinnen met ten minste één kind in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar. De body mass index (BMI) van elk kind werd berekend. De ouder die voornamelijk de maaltijden kookten, meestal, maar niet altijd, de moeder, voltooiden een quiz. De ouder werd gevraagd om het suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen en dranken in te schatten; deze omvatten sinaasappelsap, yoghurt, pizza en ketchup, die allemaal veel voorkomen in de voeding van jonge kinderen. Om de ouder te helpen hun suikervolumes te visualiseren, werd hun verteld dat ze moesten denken in termen van suikerklontjes en dat elke klontje ongeveer 3 gram suiker bevat.

Ongeveer 75% van de ouders onderschatte de totale hoeveelheid suiker in het voedsel, met de grootste verschillen rondom voedingsmiddelen die vaak als “gezond” worden beschouwd, zoals yoghurt, gingen de ouders de mist in. Meer dan 90% dacht dat er gemiddeld zeven suikerklontjes minder in zitten dan werkelijk het geval was.

Hoog suikergehalte in producten met ‘gezonde uitstraling’

Uit het onderzoek bleken deze verkeerde inschattingen verband te houden met de lichaamsgewichten van kinderen. Degenen met de hoogste BMI’s hadden meestal ouders met de grootste onderschattingen. De bevindingen bieden een reden voor voorzichtigheid. “We waren verrast door de mate van onderschatting van de suiker voor sommige producten”, zegt Mattea Dallacker, een postdoctorale medewerker van het Max Planck Institute die het onderzoek met Ralph Hertwig en Jutta Mata heeft uitgevoerd. Dallacker en haar collega’s vermoeden dat etenswaren als vruchtensap en yoghurt een ‘gezonde uitstraling’ hebben, waardoor ouder de suiker verkeerd inschatten. Dallacker zegt dat ze graag zouden zien dat voedseletiketten een “stoplichtsysteem” toevoegen: een rode stip voor een hoog suikergehalte, groen voor een minimaal suikergehalte. Tot dat gebeurt, suggereert ze dat ouders voedsel zelf zoeter te maken met echte gezonde alternatieven. Kinderen eten namelijk te weinig groenten en fruit. “Meng bijvoorbeeld yoghurt met fruit,” zegt Dallacker.”

Bron: New York Times